8 hétköznapi étel, ami közelebb visz a cukorbetegséghez

Megosztás:

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában sok tényező játszik szerepet, de az étkezés az egyik legfontosabb, amit befolyásolhatunk.

Sok étel első ránézésre ártalmatlannak tűnik, mégis tele lehet rejtett cukorral, finomított szénhidráttal vagy telített zsírral, amik hosszú távon rombolják a szervezetedet. Íme, mely ételeket érdemes elkerülni, de minimum erősen visszafogni.

1. Keményítőtartalmú zöldségek

Burgonya, kukorica, zöldborsó, sütőtök – mind magas szénhidráttartalmúak, ezért gyorsan megemelik a vércukorszintet. Nem kell teljesen száműzni őket, de ha csökkenteni akarjuk a kockázatot, fogyasszuk őket mértékkel.

2. Vörös és feldolgozott húsok

A marhahús, sertéshús, kolbász, szalámi nemcsak magas zsírtartalmú, hanem nitriteket is tartalmaz, amik növelik az inzulinrezisztencia kockázatát. A kutatások szerint a rendszeres fogyasztásuk összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel.

3. Feldolgozott gyümölcs

A szirupban úszó konzervgyümölcs, a cukrozott aszalt gyümölcs és a lekvárok rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ha tehetjük, inkább a friss, egész gyümölcsöt részesítsük előnyben.

4. Fehér rizs

Finom, de rostban szegény, és magas a glikémiás indexe, így gyors vércukorszint-emelkedést okoz. Cseréljük barna rizsre vagy más teljes kiőrlésű gabonára.

5. Szóda és cukros italok

Minden pohár cukros üdítő 18%-kal növelheti a cukorbetegség kockázatát. Víz, cukormentes tea vagy frissen facsart citromlé sokkal jobb választás.

6. Sós rágcsálnivalók

A chips, perec és sós popcorn ugyan nem emeli a vércukrot, de növeli a vérnyomást – a magas vérnyomás pedig gyakran kéz a kézben jár a cukorbetegséggel.

7. Rántott hal

A panír és az olajban sütés tönkreteszi a hal jótékony zsírsavait, és növeli a káros zsírsavakat. A grillezés vagy sütőben sütés sokkal egészségesebb.

8. Fűszerek és salátaöntetek

A ketchup, majonéz, barbecue-szósz vagy cukros salátaöntetek rejtett cukor- és zsírbombák. Készítsük el otthon egészségesebb változatban.

De nem kivételek a fehér lisztből készült péksütemények (kifli, zsemle, croissant, leveles tészta), amik gyakran transzzsírokat is tartalmaznak. Ezek egyszerre emelik meg a vércukrot és rontják az érfalak állapotát. Sőt a reggeli gabonapelyhek közül sok tele van hozzáadott cukorral, még akkor is, ha „egészséges” felirat van a dobozon. Olvassuk el az összetevőlistát, és válasszuk a cukormentes, magas rosttartalmú verziót.

Száz szónak is egy a vége! A cukorbetegség kockázatát nagyban csökkenthetjük, ha kerülünk minden olyan ételt, ami finomított szénhidrátban, hozzáadott cukorban, transzzsírban vagy sóban gazdag. Helyette építsünk be étrendünkbe friss zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjét és tiszta vizet.

Forrás: Kiskegyed

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük