A gyömbér lehetséges egészségügyi előnyei és kockázatai

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A gyömbér (Zingiber officinale) egy népszerű gyógynövény, amely intenzív, fűszeres ízéről és melegítő aromájáról ismert.

Amellett, hogy a főzéshez is ad egy kis lendületet, a világ kultúráiban évszázados múltra tekint vissza a gyógyászati célú felhasználása.

A gyömbér gazdag antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező vegyületekben, amelyek megakadályozhatják az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz hozzájárul a sejtkárosodáshoz és számos betegséghez, köztük a rákhoz és a szívbetegségekhez.

A gyömbérrel és a 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos tanulmányok korlátozottak, de a kutatások szerint segíthet javítani az éhgyomri vércukorszintet.

A gyömbér lehetséges egészségügyi előnyei a 2-es típusú cukorbetegség esetében

Rahaf Al Bochi, RD, az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője és a Baltimore környéki Olive Tree Nutrition tulajdonosa szerint a gyömbér 2-es típusú diabéteszes étrendbe való beillesztésének hatása nem egyértelmű, mivel a kutatások korlátozottak. De ami jelenleg rendelkezésre áll, az arra utal, hogy a gyógynövénynek előnyei lehetnek a cukorbetegség kezelési tervében.

Régebbi kutatások szerint a gyömbérpótlás csökkentheti a hemoglobin A1C (HbA1C) szintet és az éhgyomri vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

Al Bochi szerint azonban ez a kutatás nem volt hibátlan. „Az összes mintacsoport nagyon kicsi volt, néhány hét alatt készültek, és mind homogén volt – egy vagy két országon alapultak” – mondja. Így a kutatók által elemzett tanulmányok nem szolgáltattak elegendő információt ahhoz, hogy a szakértők a gyömbért a 2-es típusú cukorbetegség hatékony kezeléseként egyértelműen ajánlják.

Ennek ellenére nemrégiben megállapították, hogy a gyömbértabletták és kapszulák segítenek csökkenteni a HbA1C-szintet és az éhgyomri vércukorszintet, valamint a szisztolés és diasztolés vérnyomást. Úgy tűnt azonban, hogy a gyömbér-kiegészítők nem voltak jelentős hatással a lipidprofilokra, beleértve az LDL („rossz”) koleszterinszintet is, a cukorbetegeknél.

Egy 2015-ös vizsgálatban a gyömbérpor egy placebocsoporttal összehasonlítva javította a glikémiás kontrollt 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, inzulint nem szedő iráni felnőtteknél. A vizsgálat rövid volt, mindössze három hónapig tartott.

Újabb kutatások öt olyan vizsgálatot vizsgáltak, amelyekben az emberek napi 1,2-2 g gyömbért szedtek 4-12 héten keresztül. Az öt vizsgálatból kettő azt mutatta, hogy a gyömbérpótlás csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, de nem a HbA1C-t a cukorbetegeknél. A másik három vizsgálat nem mutatott statisztikailag szignifikáns csökkenést az éhomi vércukorszintben.

Ezenkívül a gyömbért több más, jellemzően a mediterrán étrendben megtalálható fűszerrel és fűszernövénnyel együtt vizsgálták, hogy megállapítsák, van-e hatásuk a vércukorszintre 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél. A fekete köménnyel és a fahéjjal együtt a gyömbérről kimutatták, hogy csökkenti az éhgyomri vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Azt is megállapították, hogy javítja a HbA1C-szintet és az inzulinérzékenységet.

Bár néhány ilyen kutatás ígéretesnek tűnik, fontos, hogy mielőtt bármit is alkalmazna beszéljen kezelőorvosával.

Az egész gyömbér és a gyömbérpor általában biztonságosnak tekinthető a cukorbetegek számára, ha mértékkel fogyasztják. Az egészségügyi szakértők azt tanácsolják, hogy naponta legfeljebb 4 g gyömbért fogyasszon. Ennél több gyomor-bélrendszeri tüneteket, például hasmenést és gyomorégést okozhat.

Al Bochi szerint fontos, hogy beszéljen orvosával vagy endokrinológusával, mielőtt gyömbérkiegészítőket iktatna be az étrendjébe. Ez különösen akkor fontos, ha cukorbetegség elleni gyógyszert szed. „Tudjuk, hogy a gyömbér befolyásolhatja az inzulinszintet” – mondja. „A gyömbérkiegészítők szedése, cukorbetegség elleni gyógyszerek mellet, alacsony vércukorszintet, vagyis hipoglikémiát okozhat” – teszi hozzá.

Hogyan építsük be a gyömbért a diabéteszes étkezési tervünkbe?

Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük a gyömbér előnyeit a 2-es típusú cukorbetegség esetében. De ettől még része lehet az egészséges étrendnek. Csak előbb mindenképpen beszélje meg az egészségügyi szolgáltatójával.

Ez a fűszer számos ételnek és italnak adhat egy kis ízt. Maradjon meg magánál a fűszernél. Ez azt jelenti, hogy kerülje a feldolgozott italokat, például a gyömbérsört és a gyömbérüdítőt, amelyek rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. A cukros italok és üdítők a kívánt hatás ellenkezőjét érik el, potenciálisan a vércukorszintet is az egekbe repítik. Ehelyett élvezze a gyömbért egészben a kedvenc teájában.

Al Bochi szerint pácokba keverve is fogyaszthatja egészben. Vagy porított formában pékárukhoz is adható egy csipetnyi.

A gyömbérpor nem hordozza ugyanazokat a lehetséges egészségügyi kockázatokat, mint a gyömbérpótlók. Al Bochi szerint egyelőre az a legjobb, ha a 2-es típusú cukorbetegek a gyömbért a konyhában tartják, nem a gyógyszeres szekrényükben.

Forrás: everydayhealth.com

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük