A legegészségesebb édesítőszerek

A feldolgozott cukor fogyasztás csökkentése óriási kihívást jelent. Ilyenkor logikus lépésnek tűnik édesítőszerekhez nyúlni, hiszen ezek szénhidráttartalma jóval kevesebb a cukorénál. Csakhogy sok hagyományos cukorpótló negatív hatásairól olvashatunk aggasztó híreket.
És mi számít édesítőszernek?
A hagyományos, cukorrépából előállított cukor – kémiai szaknyelven szacharóz – glikémiás indexe 65. Ez pedig olyan magas, hogy nem csupán a cukorbetegeknek, de még azoknak is érdemes mérsékelni a fogyasztását, akik egészségesek, és csupán odafigyelnek optimális testsúlyuk megtartására.
Tehát édesítőszer az, amely a szacharóznál, tehát a répacukornál kisebb glikémiás indexszel és/vagy kevesebb kalória tartalommal bír.
Azonban még ez sem ilyen egyszerű. Rengeteg termék köszön ránk a boltok polcairól, amelyeket cukorhelyettesítőként, vagy a cukor egészségesebb alternatívájaként kínálnak. Ám némely éppen ugyanúgy mérsékelni, vagy akár mellőzni kell a fogyasztását, akár a kristálycukorét.
Kezdésnek ott a méz, ami ugyan értékes ásványi anyagokat, vitaminokat, flavonoidokat tartalmaz, ám glikémiás indexe körülbelül 87, azaz még a kristálycukorénál is magasabb.
A nádcukor a következő megtévesztő termék, hiszen szintén szacharóz, csak ízben tér el kissé a répacukortól. Glikémiás indexük és szénhidrát tartalmuk viszont egy az egyben megegyezik.
A barna cukor ugyanabban a cipőben jár mint a nádcukor. Itt nem érvényes a fehér kenyér-barna kenyér analógia. A barna cukornál a színbeli eltérést a melaszt okozza, ami bár finom ízt kölcsönöz, nem csökkenti a termék glikémiás indexét vagy szénhidrát tartalmát.
Szintén nem ajánlott a fruktóz, ami 100% szénhidrát. Kivéve, ha természetes formájában, gyümölcsökben van jelen, hiszen ez esetben a rostok lassítják a szénhidrát felszívódását.
Az agavé szirup sem tökéletes megoldás, mert bár glikémiás indexe alacsony, nagy mértékben tartalmaz koncentrált fruktózt, ezért a szénhidráttartalma magas.
Ritkábban fordul elő a kókuszvirág cukor, de ne nagyon bánjuk. Glikémiás indexét kezdetleges kutatások alacsonynak tartják, cukorbetegség esetén ez még kevés az üdvösséghez. Ugyanis 80%-át szacharóz alkotja, tehát az eltérés tehát minimális az asztali cukorhoz képest.
Mesterséges édesítőszerek
A pici édesítő tabletták, illetve a folyékony édesítőszerek a mesterséges édesítőszerek kategóriájába sorolhatók. Mivel nem emelik meg a vércukorszintet, sokáig ezt ajánlották a cukorbetegeknek. Később azonban egyfajta félelemkeltés ütötte fel a fejét ezekkel a termékekkel kapcsolatban, így sokan tartanak a használatuktól. Pedig nem kellene.
A ciklamát folyékony és tablettás édesítőkben is gyakran megtalálható. Ritkán van csak mellékíze, és hőstabil, azaz ízét sütés-főzés után is megtartja. Teljesen biztonságos, az Európai Unió által is jóváhagyott édesítőszer.
A szacharint sokszor alkalmazzák ciklamáttal kombinálva, mert önmagában enyhe fémes utóíze van. Korábban veszélyesnek tartották az egészségre, de mára a tudomány megcáfolta ezeket a feltételezéseket, így biztonsággal fogyaszthatjuk.
Az aszpartám az egyik leginkább megosztó édesítőszer. Egy időben mindenhol rákkeltő hatásairól lehetett hallani. A mára városi legendának bizonyuló elmélet egy e-mailes körlevélként kezdett terjedni a ‘90-es években. Azóta azonban többek között a Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóság megerősítette, hogy az aszpartám fogyasztása nem jelent kockázatot az egészségre.
Általánosságban elmondható tehát, hogy nem kell aggódnunk a mesterséges édesítőszerek használata miatt. Glikémiás indexük jellemzően közelít a nullához, így jó opciót jelentenek cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával küzdők számára is. Ebből a szempontból tehát egészséges édesítőszerek, ha nem visszük túlzásba, ha jól használjuk őket, segíthetnek vércukorszintünk stabilizálásában
A népszerű cukoralkoholok
Ezek a természetes eredetű anyagok, amelyeket fermentációs eljárással állítanak elő. A mesterséges édesítőszerekkel ellentétben ezek közül egyes típusok tartalmaznak szénhidrátot és emelik is a vércukorszintet, csak lassabban.
A nyírfacukor vagy xilit nevét onnan kapta, hogy kezdetben nyírfakéregből vonták ki. Ma már számos más módon is előállítják, elsősorban cellulózból. A hagyományos cukorral egyenértékű az édesítő ereje, így 1:1 arányban használhatjuk a helyettesítésére. Glikémiás indexe mindössze 7, szénhidrátban azonban gazdag, így erre mindenképp érdemes odafigyelni.
Az eritrit szintén népszerű, hiszen kalóriamentes, ennek megfelelően glikémiás indexe is 0. Hátránya a jellegzetes “hideg” íz. Hogy az eritrit egészséges -e, arról megoszlanak a vélemények. Sokan kifogásolják ugyanis a cukoralkoholok bélflórára gyakorolt esetleges negatív hatását. Természetesen mind mindig, ez esetben is a mennyiség a kulcs.
A maltitolt sok diétás termékben alkalmazzák édesítésére, de érdemes korlátozni a fogyasztását, mert glikémiás indexe 36, de ha maltit-szirupként szerepel az összetevők között, akkor 52.
A cukoralkoholok nagy előnye, hogy hőállóak, így főzés és sütés esetén is megtartják az ízüket. Bátran kipróbálhatjuk őket, de a mennyiséggel legyünk óvatosak, mert ezek a termékek nagyobb adagban hashajtó hatásúak lehetnek.
Természetes édesítők
Édesítésre szintén használhatók különböző növényi kivonatok, amik szintén rendkívüli népszerűségre tettek szert az utóbbi években.
A sztévia a jáminpakóca nevű növényből előállított édesítő, amely közel 300-szor édesebb, mint a répacukor. Hőálló, így forró ételekben-italokban sem veszíti el az ízét. Energiatartalma és glikémiás indexe is 0, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára kifejezetten ajánlott. Sőt, mi több, a sztévia hosszú távon képes stimulálni az inzulin előállítását, stabilizálni a vércukorszintet és növelni a szervezet glükóztoleranciáját. Bátran kijelenthető tehát, hogy a sztévia a legegészségesebb édesítőszerek egyike.
Az inulint sokszor használják különféle diétás termékekben. Prebiotikus rost, amely jót tesz a bélflórának. Ugyanakkor legyünk óvatosak. mert ha túl sokat fogyasztunk és nem vagyunk hozzászokva, hasmenés vagy puffadást okozhat.
2025. június 4.
Köszönjük dr. Müller Cecíliának az áldozatos munkáját!
2025. június 4.
Ezt mindenképp ki kell próbálnia!
2025. június 3.
Kéz a kézben jár a vércukor és a hangulat
2025. június 3.
Ezt meg kell kóstolnia!
2025. június 3.