Cukorbetegeknek is ideális ez a finom zöldség

Megosztás:

Kevés olyan zöldség akad, amit a fagy nemcsak, hogy nem károsít, hanem még édesebbé is tesz – ráadásul egész évben fogyasztható, és a cukorbetegek étrendjébe is remekül beilleszthető. Egy sokoldalú finomság, amit nyáron is érdemes újra gondolni.

Bár a csicsóka növénytanilag a napraforgófélékhez tartozik, leginkább a gyömbérhez hasonlít külsőre, a felhasználását illetően pedig a burgonyához.

Az Észak-Amerikából származó gumós növényről kevés szó esik a mindennapokban, pedig a cukorbetegek számára fontos táplálkozási alapanyagként szolgálhat – lévén, hogy igen kalóriaszegény, és magas növényi rosttartalma (inulin) miatt lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal segít a vércukorszint stabilan tartásában.

A csicsóka tele van B- és C-vitaminnal, béta-karotinnal, rosttal, és bővelkedik olyan ásványi anyagokban, mint a cink, a foszfor, a magnézium, a kalcium és a kálium. A benne található inulin, valamint a sok értékes mikrotápanyag számos jótékony élettani hatással bír, így a csicsóka fogyasztása remekül támogathatja szervezetünk normál működését.

7 érv a csicsóka mellett

  1. A benne lévő inulinnak köszönhetően ez a gumós zöldség kiváló vércukorszint-szabályozó, mely nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, ezért ideális választás cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek.
  2. Az inulin természetes prebiotikumként is működik, azaz támogatja a bélben lévő jó bélbaktériumok elszaporodását, így áldásos a bélflóra egyensúlya szempontjából, és kitűnő az emésztési problémák enyhítésében pl. székrekedés, alhasi diszkomfortérzet.
  3. Fogyókúra esetén is számíthatunk rá, hiszen kevés kalória van benne, segíti a zsírok lebontását, rostjainak köszönhetően pedig hamar eltelít, így fogyasztásával elkerülhetjük a felesleges kalóriák bevitelét és a túlevést.
  4. Mivel segíti a máj munkáját, támogatja a szervezetet a méregtelenítésben, ezáltal erősíti az immunrendszert és a szervezet természetes védekezőképességét a betegségekkel szemben.
  5. A benne lévő inulin segít a koleszterinszint szabályozásában, a vas, magnézium és foszfor által pedig a vérnyomásszabályozásban is fontos szerepet kap.
  6. Ha otthon termesztjük, jó hír, hogy alig igényel gondozást, hiszen ez a rendkívül szívós növény szinte bárhol megél – mondhatni, a jég hátán is. Gumói a föld alatt akár egész télen frissek maradhatnak, nyárra pedig bőséges termést hoz, amit változatosan felhasználhatunk a konyhában.
  7. Tisztítás után nyersen is fogyasztható, íze enyhén édeskés, diós. Tökéletes reszelve salátákba, de akár meg is főzhetjük főzelék vagy krémleves formájában. Friss olajban kisütve – a burgonyakarikákhoz és a répa- vagy cékla chipshez hasonlóan – nagyon finom egészséges ropogtatnivaló készülhet belőle, de kiváló köretként is pürésítve, vajjal és szerecsendióval ízesítve, húsok és egytálételek mellé.

Forrás: femcafe.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük