Dupla csoki, nulla bűntudat – a ricottás álomtorta
- Gasztro
- 2025. november 3.
- 9
Sokan gondolják úgy, hogy vagy finomat lehet enni, vagy egészségeset, de ez a kettő ritkán jár együtt. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége receptversenyeire beérkező sok száz recept a bizonyíték arra, hogy igenis lehet finom, ami egészséges és egészséges, ami finom. Idén a kiírt téma a „Nagymamáink receptjei – modern köntösben” volt, a felhívásra rengeteg recept érkezett, ezeket dr. Szálka Brigitta dietetikus ellenőrizte, ha kellett, pontosította, kiszámolta a tápanyagtartalmat, végezetül javaslatot tett a legjobbakra.
| 1 szelet energia- és tápanyagtartalma: | |||
|---|---|---|---|
| Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 278 kcal | 10 g | 24 g | 15 g |
Hozzávalók 12 szelethez (28 cm-es tortaformához)
- 100 ml olíva- vagy repceolaj,
- 90 g barna rizsliszt,
- 30 g „negyedannyi” édesítőszer,
- 20 g natúr kakaópor,
- 6 db tojás,
- 20 ml hideg víz,
- 1/2 cs. sütőpor.
A krémhez:
- 500 g ricotta,
- 200 ml natúr habtejszín,
- 100 g étcsokoládé (85%-os),
- 20 g „negyedannyi” édesítőszer,
- 15 g hozzáadottcukor-mentes fehér csokoládé,
- 4 tk. vaníliakivonat (vagy aroma),
- 3 tk. rumaroma,
- 1 cs. zselatin-fix.
A díszítéshez:
- 10 g csokiforgács.
A tortaforma aljára vágjunk kerek sütőpapír formát, a habtejszínt tegyük a fagyasztóba legalább 30 percre, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tojássárgákat keverjük habosra az édesítővel, adjuk hozzá a hideg vizet, majd az olajat több részletben, folyamatos kavarás mellett. Mehet bele a lisztben elkevert kakaó és sütőpor. A fehérjéket verjük kemény habbá, 1-2 kanálnyival lazítsuk fel a masszát, a többit pedig óvatosan forgassuk bele. Légkeveréssel, kb. 25-30 perc alatt süssük készre (tűpróba). A krémhez vegyük ki a tejszínt a fagyasztóból. Először kis fokozaton, majd egyre erősebben verjük fel. Közben vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokit. Amikor a tejszín jó kemény, adjuk hozzá a ricottát, 1 teáskanál édesítőt és a zselatin fixet. Felezzük el a krémet. Az egyikbe keverjük el az olvasztott (épp csak langyos) étcsokit, 2 teáskanál édesítőt, 3 teáskanál vaníliakivonatot és 3 teáskanál rumaromát, a másikba pedig a fehér csoki forgácsait, 1 teáskanál édesítőt és 1 teáskanál vaníliakivonatot. Ha a tészta kihűlt, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a sütőpapírt és vágjuk ketté. Az alsóra kenjük az étcsokis krémet, borítsuk be a piskóta másik felével, arra pedig a fehér csokis massza kerüljön. Tegyük a tortát a hűtőbe 1-2 órára, de akár egész éjszakára is. Tálaláskor díszítsük étcsokiforgáccsal.
Forrás: diabetes.hu
2025. november 3.
Az inzulinkezelés lehetséges módjai, sémái
2025. november 3.
Dupla csoki, nulla bűntudat – a ricottás álomtorta
2025. november 3.
Bringatúra, víz és kaland: így hódították meg az Alpok–Adria útvonalát
2025. november 2.
Sertéskaraj barbecue mártással
2025. november 1.