Dupla csoki, nulla bűntudat – a ricottás álomtorta

Megosztás:
Forrás: diabetes.hu

Sokan gondolják úgy, hogy vagy finomat lehet enni, vagy egészségeset, de ez a kettő ritkán jár együtt. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége receptversenyeire beérkező sok száz recept a bizonyíték arra, hogy igenis lehet finom, ami egészséges és egészséges, ami finom. Idén a kiírt téma a „Nagymamáink receptjei – modern köntösben” volt, a felhívásra rengeteg recept érkezett, ezeket dr. Szálka Brigitta dietetikus ellenőrizte, ha kellett, pontosította, kiszámolta a tápanyagtartalmat, végezetül javaslatot tett a legjobbakra.

1 szelet energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
278 kcal 10 g 24 g 15 g

Hozzávalók 12 szelethez (28 cm-es tortaformához)

  • 100 ml olíva- vagy repceolaj,
  • 90 g barna rizsliszt,
  • 30 g „negyedannyi” édesítőszer,
  • 20 g natúr kakaópor,
  • 6 db tojás,
  • 20 ml hideg víz,
  • 1/2 cs. sütőpor.

A krémhez:

  • 500 g ricotta,
  • 200 ml natúr habtejszín,
  • 100 g étcsokoládé (85%-os),
  • 20 g „negyedannyi” édesítőszer,
  • 15 g hozzáadottcukor-mentes fehér csokoládé,
  • 4 tk. vaníliakivonat (vagy aroma),
  • 3 tk. rumaroma,
  • 1 cs. zselatin-fix.

A díszítéshez:

  • 10 g csokiforgács.

A tortaforma aljára vágjunk kerek sütőpapír formát, a habtejszínt tegyük a fagyasztóba legalább 30 percre, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tojássárgákat keverjük habosra az édesítővel, adjuk hozzá a hideg vizet, majd az olajat több részletben, folyamatos kavarás mellett. Mehet bele a lisztben elkevert kakaó és sütőpor. A fehérjéket verjük kemény habbá, 1-2 kanálnyival lazítsuk fel a masszát, a többit pedig óvatosan forgassuk bele. Légkeveréssel, kb. 25-30 perc alatt süssük készre (tűpróba). A krémhez vegyük ki a tejszínt a fagyasztóból. Először kis fokozaton, majd egyre erősebben verjük fel. Közben vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokit. Amikor a tejszín jó kemény, adjuk hozzá a ricottát, 1 teáskanál édesítőt és a zselatin fixet. Felezzük el a krémet. Az egyikbe keverjük el az olvasztott (épp csak langyos) étcsokit, 2 teáskanál édesítőt, 3 teáskanál vaníliakivonatot és 3 teáskanál rumaromát, a másikba pedig a fehér csoki forgácsait, 1 teáskanál édesítőt és 1 teáskanál vaníliakivonatot. Ha a tészta kihűlt, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a sütőpapírt és vágjuk ketté. Az alsóra kenjük az étcsokis krémet, borítsuk be a piskóta másik felével, arra pedig a fehér csokis massza kerüljön. Tegyük a tortát a hűtőbe 1-2 órára, de akár egész éjszakára is. Tálaláskor díszítsük étcsokiforgáccsal.

Forrás: diabetes.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük