Egészséges téli finomság: meleg leves és pulykagombóc

Megosztás:
Forrás: cukorbetegkozpont.hu

🥕 Glutén- és tejmentes téli leves pulykagombóccal

A Cukorbetegközpont dietetikusa, Szkladányi-Szabó Lucia, megosztott egy ízletes és egészséges receptet, ami a téli napokon is melegséggel tölti fel a testet és a lelket. 🌿🍲

🔹 Hozzávalók a leveshez (4 adag)

  • 1 vöröshagyma 🧅
  • 4 kisebb szál sárgarépa 🥕
  • 3-4 közepes édesburgonya 🍠
  • 2 gerezd fokhagyma 🧄
  • 1 cm friss gyömbér
  • 1 zöldségleves kocka (gluténmentes)
  • Só, bors, őrölt gyömbér ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk és lábosba tesszük.
  2. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd közepes lángon puhára főzzük.
  3. Hozzáreszeljük a fokhagymát és a gyömbért, sózzuk, borsozzuk.
  4. Botmixerrel pürésítjük, igény szerint hígítjuk.

Tápérték/adag: 58 kcal, Fehérje: 1 g, Zsír: 0 g, Szénhidrát: 11 g

🔹 Hozzávalók pulykagombóchoz (24 db)

  • 500 g darált pulykahús 🍗
  • 1 vöröshagyma 🧅
  • 1 gerezd fokhagyma 🧄
  • 2-3 ek gluténmentes zsemlemorzsa
  • 1 tojás 🥚
  • Friss petrezselyem zöld ízlés szerint 🌿
  • Só, bors, kakukkfű

Elkészítés:

  1. Hagymát és petrezselymet apróra vágjuk, összekeverjük a darált hússal.
  2. Hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
  3. Felvert tojást és zsemlemorzsát is belekeverjük.
  4. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, sütőpapíros tepsire tesszük.
  5. 180°C-on 10-15 perc alatt megsütjük.

Tápérték/db: 32 kcal, Fehérje: 5 g, Zsír: 1 g, Szénhidrát: 1 g

Forrás: cukorbetegkozpont.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük