Lejjebb viszi a koleszterint, szabályozza a vércukorszintet

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A spárga tápanyagokban gazdag zöldség, amelyet megéri beépítenünk az étrendünkbe, meghálálja a szervezetünk, ha rendszeresen esszük.

Rostban és tápanyagokban gazdag

A rost egy fontos tápanyag, amely:

  • segíthet a fogyásban,
  • szabályozza a vércukorszintet cukorbetegeknél,
  • javítja a bélrendszer egészségét,
  • csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A rostbevitelre vonatkozó ajánlás 22-28 gramm felnőtt nőknél és 28-34 gramm férfiaknál – írja a VerywellHealth.com.

A spárga a következőket is biztosítja:

  • kalcium,
  • folsav,
  • magnézium,
  • kálium,
  • foszfor,
  • A-vitamin,
  • K-vitamin.

Antioxidánsokban gazdag

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek védelmet nyújtanak az oxidatív stresszhez vezető, szabad gyököknek nevezett, instabil molekulák egyensúlyhiányával szemben. A spárgában az alábbiak találhatók meg:

  • Lutein és zeaxantin, amelyek fontosak a szem egészsége szempontjából.
  • A spárga a kvercetin és a kaempferol flavonoidok forrása is. Mindkettőről feltételezik, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, de további kutatásokra van szükség ennek megerősítésére.
  • Egyes tanulmányok szerint az antociánokban gazdag étrend csökkentheti a koleszterinszintet, és a gyulladásos markereket. Az antociánok különösen a lila spárgában vannak jelen.

Jót tehet a szívnek

A spárga támogathatja a szív egészségét a zöldségfogyasztás növelésével. Nemcsak sok rostot tartalmaz, de jó káliumforrás is, amely szükséges a szív egészségéhez. A káliumban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket tartalmazó étrend segíthet csökkenteni a vérnyomást. A spárga más zöldségekkel összehasonlítva segíthet az epesavak megkötésében is, ami lejjebb vihet a koleszterinszintet.

Forrás: hazipatika.com

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük