Minden nap az asztalra kerül, pedig a cukorbetegséghez is hozzájárulhat

Megosztás:

A magyar konyhában alapélelmiszernek számít, pedig folyamatosan károsítja az egészségünket: a finomított fehér liszt szerencsére nagyszerű alternatívákra váltható.

A finomított liszt előállításakor a gabonaszem külső rétegeit eltávolítják, majd nagyon finomra őrlik. Ettől lesz a belőle készült tészta és kenyér puhább, könnyebben kezelhető és tovább eltartható. A folyamat azonban egyben azt is jelenti, hogy a liszt elveszíti értékes részeit – az élelmi rostokat, az olajos csírarészt, a fehérjék és a B-vitaminok nagy részét. Ami megmarad, az egy tápanyagban szegény, gyorsan felszívódó szénhidrát, amely hirtelen megemeli a vércukorszintet. Hosszabb távon ez hozzájárulhat az inzulinrezisztencia, majd a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához is.

A fehér liszt rendszeres fogyasztása nemcsak a vércukorszintre hat. Kutatások szerint a finomított gabonák fokozhatják a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, és növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ráadásul mivel nagyon kevés rostot tartalmaznak, nem lakatnak jól – így könnyen többet eszünk belőlük, ami idővel súlygyarapodáshoz vezethet.

A jó hír az, hogy könnyen találhatunk egészségesebb alternatívákat. A teljes kiőrlésű lisztek, a tönköly, a rozs, a zab vagy akár a mandulaliszt jóval több tápanyagot és rostot tartalmaznak, és lassabban emelik a vércukorszintet. Ha fokozatosan ezeket építjük be az étrendünkbe, az emésztésünk javul, az energiaszintünk kiegyensúlyozottabb lesz, és hosszú távon csökkenthetjük a civilizációs betegségek kockázatát is.

Forrás: Házipatika

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük