Szabad -e cukorbetegnek mézet ennie?

Megosztás:

Gyakran előfordul, hogy betegség esetén nem vágyunk másra, mint egy bögre mézes teára. Ez nem csak testünket melengeti meg, de jótékony hatással van a légutak egészségére is.

A méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása évszázadok óta ismert, nem mellékesen tudományosan is igazolt. Terápiás alkalmazásának lehetőségei közül a mézes sebkezelés a diabéteszben szenvedők számára is elérhető, természetes és hatékony gyógymód.

A méz kiváló energiaforrás, vitamin-, ásványi anyag- és gazdag antioxidáns tartalma miatt pedig méltán nevezhetnénk szuperélelmiszernek is. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy meglehetősen nagy mennyiségben kellene fogyasztanunk belőle a pozitív hatások eléréséhez. A méz számtalan pozitív egészségügyi előnye mellett rendkívül ízletes édesítőszer. Ugyanakkor magas szénhidráttartalma és vércukoremelő hatása miatt a cukorbetegek esetében kerülendő alapanyag

– mondta Imre Noémi, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Tehát egy jól kontrollált vércukorértékekkel rendelkező diabéteszes esetében nem kell tiltólistára tenni a mézet. Alkalomszerűen, az előírt egyéni szénhidrát- és kalóriabeviteli célokhoz igazítva, mértékkel fogyasztható. Egy evőkanál méz megközelítőleg 24 g szénhidrátot tartalmaz, és közel 100 kcal-t ad hozzá az étrendünkhöz.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a méz 70 %-ban egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, azaz gyorsan megemeli a vércukorszintet. Glikémiás indexe – a fajtától függően – 55-60 közötti, vagyis valamelyest alacsonyabb, mint a cukoré, vércukoremelő hatása azonban így is jelentősnek mondható. Ha gondosan állítjuk össze az alapanyagokat, például magas rost- és fehérjetartalmú ételekkel kombináljuk, akkor lassíthatjuk felszívódását. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdők esetében sem árt az óvatosság, mert magas hangyasav-tartalma ingerelheti a gyomor nyálkahártyáját.

Mire cseréljük le a mézet?

Azt javaslom a cukorbetegeknek, hogy energiamentes édesítőszereket (pl. eritritet) használjanak inkább, amelyek kevésbé vagy nem emelik a vércukorszintjüket. A méz kapcsán meg kell említeni, hogy az üzletekben elérhetők speciális mézpótló készítmények is, amelyek sütéshez, főzéshez, valamint italok ízesítéséhez egyaránt használhatók, és ízükben, állagukban is hasonlóak a mézhez. Ezek a csökkentett szénhidráttartalmú, élelmi rostban gazdag termékek olyan édesítőszereket tartalmaznak, amelyeket a cukorbetegek is fogyaszthatnak, mértékkel.

–A cukorpótlók segítségével a cukorbetegek is élvezhetik az édes ízt, fogyasztásuk azonban a változatos szénhidráttudatos étkezés részeként, körültekintően ajánlott. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a napi szénhidrát- és kalóriamennyiségbe mindenképpen be kell ezeket is kalkulálnunk! – figyelmeztet Imre Noémi, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Forrás: cukorbetegkozpont.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük