A fűszer ami csökkenti a bélrák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát
Túl hasznos ahhoz, hogy csak a fűszerkertben legyen. A bazsalikom – az illatos növény, amelyet salátákban és mediterrán ételekben szoktunk látni – valójában sokkal hasznosabb, mint első ránézésre tűnik.
A clevelandi klinika dietetikusának, Gillian Calbertson szerint rendszeres fogyasztása döntő szerepet játszhat a súlyos krónikus betegségek, köztük a vastagbélrák megelőzésében.
Antioxidánsok az oxidatív stressz ellen
A bazsalikomban található antioxidánsok segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt, amely rossz környezeti feltételek, káros szokások és helytelen táplálkozás következtében alakul ki. Ez a stressz pedig az egyik oka a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásának.
„A bazsalikom fogyasztása összefüggésbe hozható a vastagbélrák, a cukorbetegség, a szívbetegségek és az ízületi gyulladás megelőzésével” – hangsúlyozza Jillian Calbertson táplálkozási szakértő.
Illóolaj és a rák elleni küzdelem
Egyre több kutatás igazolja a bazsalikom összetevőinek hatékonyságát a rák elleni küzdelemben. Különösen fontos szerepet játszik itt a növényben található illóolaj.
A bazsalikom jótékony tulajdonságai
A bazsalikom többek között antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segít csökkenteni a „rossz” koleszterin szintjét a vérben.
Zöld vagy lila
Érdekes, hogy a lila és a zöld bazsalikom egyformán gazdag tápanyagokban, bár az előbbi színe az antocianok, azaz a természetes antioxidánsok tartalmának köszönhetően élénkebb. A különbség közöttük inkább kulináris:
- a lila bazsalikomot gyakrabban adják húsokhoz és halakhoz
- a zöldet pedig desszertekhez és salátákhoz, könnyű és frissítő íze miatt
A bazsalikom árthat is!
Minden előnye ellenére azonban a bazsalikomot óvatosan kell fogyasztani. Nem ajánlott:
- vér alvadási zavarokkal küzdőknek,
- alacsony vérnyomásúaknak,
- valamint azoknak, akik hajlamosak az illóolajokra való allergiára.
A bazsalikom beépítése a napi étrendbe egyszerű és ízletes lépés az egészség javítása felé. Fontos azonban megjegyezni, hogy még a hasznos növényeknek is vannak ellenjavallatai, ezért a bazsalikomot tudatosan kell fogyasztani, különösen azoknak, akik bizonyos krónikus betegségekben szenvednek, írja a Tsargrad.
2025. november 3.
Az inzulinkezelés lehetséges módjai, sémái
2025. november 3.
Dupla csoki, nulla bűntudat – a ricottás álomtorta
2025. november 3.
Bringatúra, víz és kaland: így hódították meg az Alpok–Adria útvonalát
2025. november 2.
Sertéskaraj barbecue mártással
2025. november 1.