A sült krumpli is közellenség

Megosztás:

A sült krumpli több lehet, mint pusztán bűnös élvezet – hetente háromszor fogyasztva akár 20%-kal is növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, míg ugyanannyi főtt, tepsiben sült vagy krumplipüré nem tűnik ugyanilyen hatásúnak.

Heti három adag sült krumpli elfogyasztása 20%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. De a hasonló mennyiségű, más módon – főzve, sütve vagy pürésítve – elkészített burgonya fogyasztása nem növeli jelentősen a kockázatot – derül ki a The BMJ tanulmányából.

Sőt, az eredmények azt mutatják, hogy a burgonya bármilyen formájának teljes kiőrlésű gabonával való helyettesítése alacsonyabb 2-es típusú cukorbetegség kockázattal járt együtt. Míg a fehér rizsre való cseréje fokozott kockázattal járt.

A burgonya számos tápanyagot tartalmaz, beleértve a rostot, a C-vitamint és a magnéziumot, de magas a keményítőtartalma és ezért magas a glikémiás indexe, így összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatával.

Ezért a kutatók megvizsgálták a különböző módon elkészített burgonya fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggést. Azt is vizsgálták, hogy milyen hatással van az egészségre, ha a burgonyát más fő szénhidrátokkal, például teljes kiőrlésű gabonákkal és rizzsel helyettesítik.

Eredményeik több mint 205 000 egészségügyi szakember adatain alapulnak. A résztvevők mentesek voltak a cukorbetegségtől, a szívbetegségtől és a rákos megbetegedésektől, és négyévente részletes élelmiszer-kérdőíveket töltöttek ki.

A közel 40 éves követés során végül 22 299 embernél diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget.

Miután a kutatók figyelembe vették az életmódbeli és táplálkozási tényezőket a cukorbetegség kockázatával összefüggésben, azt találták, hogy minden heti három adag burgonya 5%-kal, minden heti három adag sült krumpli pedig 20%-kal növelte a 2-es típusú cukorbetegség előfordulási arányát. A tepsiben sült, főtt vagy krumplipüré hasonló mennyiségű fogyasztása azonban nem járt szignifikánsan nagyobb kockázattal.

A heti három adag burgonya teljes kiőrlésű gabonával való helyettesítése 8%-kal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását.

Ezzel szemben a teljes burgonya, illetve a sült, főtt vagy krumplipüré fehér rizzsel való helyettesítése a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával járt.

Ez egy megfigyeléses tanulmány, így nem lehet szilárd következtetéseket levonni az ok-okozati összefüggésekről, és a kutatók nem zárhatják ki annak lehetőségét, hogy más, nem mért tényezők is befolyásolhatták az eredményeiket. A résztvevők többsége európai származású egészségügyi szakember volt, így az eredmények esetleg nem vonatkoznak más populációkra.

Mindazonáltal a következő következtetésre jutottak: „Eredményeink alátámasztják, hogy a burgonyafogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggés a helyettesítőként használt konkrét élelmiszerektől függ. Az eredmények összhangban vannak a jelenlegi táplálkozási ajánlásokkal is, amelyek a teljes kiőrlésű gabonák beillesztését szorgalmazzák az egészséges étrend részeként a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében.”

Rámutatnak, hogy viszonylag alacsony környezeti és egészségügyi hatásai miatt a sült, főtt vagy krumplipüré az egészséges és fenntartható étrend részét képezheti, bár a teljes kiőrlésű gabonáknak továbbra is prioritást kell élvezniük. De szerintük további, sokszínűbb populációkból származó vizsgálatokra van szükség, amelyek figyelembe veszik mind az elkészítési módokat, mind a helyettesítési elemzést, tájékoztat a sciencedaily.com.

Forrás: magyarhirlap.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük