A tökéletes kalácsmuffin

Jó hírünk van, ha egyformán rajongsz a kalácsért és a muffinért, de eddig nem találtad a módját, hogy egyesítsd őket. Ez a cukorbetegek számára is fogyasztható finomság most mindent megváltoztat!
Hozzávalók 12 darabhoz
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 250 ml 2,8%-os tej
- 150 g finomliszt
- 50 g cukornak megfelelő édesítő
- 50 g vaj
- 50 g mazsola
- 25 g élesztő,
- 3 db tojás
- csipet só
Elkészítés
A langyos tejbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a két tojást, a csipet sót, a mazsolát és az olvasztott vajat. Amikor az élesztő felfutott, azt is beleöntjük, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát.
Ha ezzel megvagyunk, a tálat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és a tésztát kelni hagyjuk kb. 30–60 percig, amíg szépen a duplájára nő. Ezután enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és 12 egyforma gombócra osztjuk. A gombócokat ismét pihentetjük legalább 15–30 percig, letakarva.
Minden gombócot három részre osztunk, a részeket kisodorjuk, majd hármas fonással kalácsokat formázunk belőlük. A fonatok végeit aláhajtjuk, és sütőpapírral bélelt muffinsütő formába helyezzük. A tetejüket lekenjük tojássárgájával vagy felvert tojással.
A formákban is hagyjuk kelni még 10–15 percet, majd ismét lekenjük tojással. Előmelegített sütőben, 170–180 °C-on kb. 30–35 perc alatt szép pirosra sütjük.
1 darab energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
216 kcal | 8 g | 6 g | 32 g |
Forrás: diabetes.hu
2025. április 30.
Zsálya, a filléres csodaszer cukorbetegeknek
2025. április 29.
Életmentő lehet, ha így kezeled a cukorbetegséget
2025. április 28.
Lazacos tortilla tekercs
2025. április 28.
Hahó, az idő sokba kerül, hát akkor miért pazaroljuk?
2025. április 25.
Beszámolók a 2024-es Sportos Cukros táborokról
2025. április 24.