A tökéletes kalácsmuffin

Megosztás:
Az ínycsiklandó kalácsmuffin
Az ínycsiklandó kalácsmuffin

Jó hírünk van, ha egyformán rajongsz a kalácsért és a muffinért, de eddig nem találtad a módját, hogy egyesítsd őket. Ez a cukorbetegek számára is fogyasztható finomság most mindent megváltoztat!

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 250 ml 2,8%-os tej
  • 150 g finomliszt
  • 50 g cukornak megfelelő édesítő
  • 50 g vaj
  • 50 g mazsola
  • 25 g élesztő,
  • 3 db tojás
  • csipet só

Elkészítés

A langyos tejbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a két tojást, a csipet sót, a mazsolát és az olvasztott vajat. Amikor az élesztő felfutott, azt is beleöntjük, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát.

Ha ezzel megvagyunk, a tálat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és a tésztát kelni hagyjuk kb. 30–60 percig, amíg szépen a duplájára nő. Ezután enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és 12 egyforma gombócra osztjuk. A gombócokat ismét pihentetjük legalább 15–30 percig, letakarva.

Minden gombócot három részre osztunk, a részeket kisodorjuk, majd hármas fonással kalácsokat formázunk belőlük. A fonatok végeit aláhajtjuk, és sütőpapírral bélelt muffinsütő formába helyezzük. A tetejüket lekenjük tojássárgájával vagy felvert tojással.

A formákban is hagyjuk kelni még 10–15 percet, majd ismét lekenjük tojással. Előmelegített sütőben, 170–180 °C-on kb. 30–35 perc alatt szép pirosra sütjük.

1 darab energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
216 kcal 8 g 6 g 32 g

Forrás: diabetes.hu

 

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük