A tökéletes reggeli az inzulinrezisztencia ellen

Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség előszobája, de jó hír, hogy visszafordítható. Elég hozzá a tudatosan megválasztott reggeli.
Az inzulinrezisztencia egyre gyakoribb jelenség. Ez az állapot gyakran megelőzi a 2-es típusú cukorbetegséget, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát. Pedig megfelelő életmóddal és táplálkozással az inzulinrezisztencia visszafordítható – és a változást már a reggelinél elkezdhetjük.
Dr. Graham Simpson, az Eternity Medicine orvosigazgatója szerint az étkezés – főként a szénhidrátbevitel – kulcsszerepet játszik az inzulinválasz szabályozásában. Habár az edzés, a stresszkezelés, a pihentető alvás és bizonyos étrend-kiegészítők is fontosak, az étrend hatása a legerősebb. Amit viszont fontos megjegyezni, hogy nincs csodadiéta, mert a vegán, ketogén, alacsony szénhidráttartalmú vagy mediterrán étrend is lehet hatékony. A lényeg, hogy kerüljük a cukros italokat, fehér kenyeret, péksüteményeket és finomított szénhidrátokat.
A reggeli a kulcs
A reggeli kulcsfontosságú az inzulinrezisztencia elleni harcban. A sovány fehérjék (tojás, tofu, túró), egészséges zsírok (avokádó, diófélék) és rostban gazdag szénhidrátok (teljes kiőrlésű kenyér, gyümölcs, bab) fogyasztása javasolt a siker érdekében.
Dr. Simpson hozzáteszi, hogy reggel különösen fontos az alacsony glikémiás indexű ételek választása, mivel ekkor a szervezet inzulinszintje eleve magasabb. Emiatt kerülendők az édesített gabonapelyhek, muffinok, péksütemények, gyümölcslevek és cukrozott italok.
Egy jó reggeli önmagában nem csodaszer, de következetes szokássá válva segíthet stabilizálni a vércukorszintet – és akár négy hét alatt is pozitív változásokat hozhat.
2025. június 5.
Ez minden cukorbeteg gyereknek jár!
2025. június 5.
Figyeljünk magunkra és embertársainkra is!
2025. június 4.
Köszönjük dr. Müller Cecíliának az áldozatos munkáját!
2025. június 4.