Almás-diós házi granola

Megosztás:
Forrás: cukorbetegkozpont.hu

Szuper választás kisétkezésre vagy akár reggelire, ha a zabkása mellett kipróbálnánk valami izgalmasabbat.

Mivel magas rosttartalommal rendelkezik és nem tartalmaz hozzáadott cukrot a cukorbeteg étrendbe és az IR-diétába is könnyen beilleszthető.

Hozzávalók (10 adaghoz)

  • 250 g gluténmentes, nagyszemű zabpehely
  • 80 g cukrozatlan almapüré (házilag is elkészíthető: kevés vízzel pároljunk meg egy almát, botmixerrel pürésítsük)
  • 10 g étolaj/kókuszolaj
  • 50 g eritrit (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, ki mennyire szereti édesen)
  • 100 g dió
  • 2 tk. fahéj
  • vanília kivonat
  • csipet só

Elkészítés

  1. Mérjük ki az almapürét, édesítsük eritrittel, ízesítsük a fahéjjal, sóval, vaníliával, majd keverjük alaposan össze.
  2. Adjuk hozzá az olvasztott kókuszolajat vagy növényi olajat és keverjük el. Öntsük az illatos masszához a zabpelyhet és forgassuk össze.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsin terítsük szét a granolát és 160°C-on légkeveréses sütőben körülbelül 30 percig süssük. 10 percenként keverjünk rajta, hogy a nagyobb gubancok szétváljanak, és minden sarka aranybarnára, ropogósra süljön.
  4. Az utolsó 10 percben adjuk hozzá a durvára tört diót is. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd befőttes üvegben tároljuk. Ízlés szerint lehet variálni akár fűszerekkel, kókuszreszelékkel, magvakkal, cukormentes csokoládéval.

+1 TIPP: Fogyasszuk reggelire vagy kisétkezésekre egy kevés görög joghurttal vagy skyrrel és egy kis marék piros bogyós gyümölccsel.

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagra (30 g):

  • Energia: 172 kcal
  • Zsír: 9,2 g
  • Szénhidrát: 16,3 g
  • Fehérje: 6,4 g
  • Rost: 4,1 g

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: cukorbetegkozpont.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük