Almás-diós házi granola
- Gasztro
- 2025. május 5.
- 11

Szuper választás kisétkezésre vagy akár reggelire, ha a zabkása mellett kipróbálnánk valami izgalmasabbat.
Mivel magas rosttartalommal rendelkezik és nem tartalmaz hozzáadott cukrot a cukorbeteg étrendbe és az IR-diétába is könnyen beilleszthető.
Hozzávalók (10 adaghoz)
- 250 g gluténmentes, nagyszemű zabpehely
- 80 g cukrozatlan almapüré (házilag is elkészíthető: kevés vízzel pároljunk meg egy almát, botmixerrel pürésítsük)
- 10 g étolaj/kókuszolaj
- 50 g eritrit (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, ki mennyire szereti édesen)
- 100 g dió
- 2 tk. fahéj
- vanília kivonat
- csipet só
Elkészítés
- Mérjük ki az almapürét, édesítsük eritrittel, ízesítsük a fahéjjal, sóval, vaníliával, majd keverjük alaposan össze.
- Adjuk hozzá az olvasztott kókuszolajat vagy növényi olajat és keverjük el. Öntsük az illatos masszához a zabpelyhet és forgassuk össze.
- Sütőpapírral bélelt tepsin terítsük szét a granolát és 160°C-on légkeveréses sütőben körülbelül 30 percig süssük. 10 percenként keverjünk rajta, hogy a nagyobb gubancok szétváljanak, és minden sarka aranybarnára, ropogósra süljön.
- Az utolsó 10 percben adjuk hozzá a durvára tört diót is. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, majd befőttes üvegben tároljuk. Ízlés szerint lehet variálni akár fűszerekkel, kókuszreszelékkel, magvakkal, cukormentes csokoládéval.
+1 TIPP: Fogyasszuk reggelire vagy kisétkezésekre egy kevés görög joghurttal vagy skyrrel és egy kis marék piros bogyós gyümölccsel.
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagra (30 g):
- Energia: 172 kcal
- Zsír: 9,2 g
- Szénhidrát: 16,3 g
- Fehérje: 6,4 g
- Rost: 4,1 g
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: cukorbetegkozpont.hu
2025. május 12.
Százszor egészségesebb, mint a burgonya vagy a rizs
2025. május 12.
5+1 tanács a grillszezonra
2025. május 12.
Mit jelent a diabéteszes ketoacidózis?
2025. május 10.
Ez a diabéteszgyógyszer a rákot is kezelheti
2025. május 9.
Áfonyás-mandulás bögrés süti
2025. május 9.