Almás galette

Megosztás:
Forrás: cukorbetegkozpont.hu

Ez az almás galette recept jól megállja a helyét a cukorbeteg- és az IR diétában is, ugyanis nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

Magas rosttartalma révén egyenletesebbé teszi a szénhidrátok felszívódását, ezáltal a vércukor- és inzulinszint is egyenletesebbé válik.

Hozzávalók (8 adag)

Tésztához:

  • 100 g zabpehelyliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • fél tk. sütőpor
  • 20 g eritrit (porítva)
  • fél db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 125 g hideg vaj
  • 5-6 ek. hideg víz
  • 1 nagy csipet őrölt fahéj

Almás részhez:

  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb db alma
  • 1-2 csipet őrölt fahéj
  • 3-4 ek. almapüré (főtt alma + kevés citromlé leturmixolva)
  • pár csepp citromlé
  • fél db enyhén felvert tojás
  • porított eritrit, fahéj

Elkészítés

  1.  A sütőt 170 °C-ra melegítsük elő.
  2.  Készítsük el az almapürét: 2 db almát hámozzunk meg, daraboljuk fel, majd 2-3 ek. vízzel és 1 ek. frissen facsart citromlével, kevés fahéjjal (ízlés szerint) kis lábasban főzzük meg. Amikor kellően megpuhult az alma, vegyük le a tűzről, majd késes aprítóban/ botmixerrel pürésítsük. Ha  nagyon leragadna, adhatunk hozzá még egy kis vizet.
  3.  Állítsuk össze a tésztát: A liszteket mérjük ki, majd adjuk hozzá a sütőport, sót, eritritet és morzsoljuk össze a hideg vajjal. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat is és annyi vizet adjunk a tésztához, amennyit éppen felvesz, hogy jól gyúrhatóvá váljon.
  4.  Kilisztezett gyúródeszkán nyújtsuk kör alakúra.
  5.  Tegyük a tésztát óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  6.  Az almákat vágjuk vékony szeletekre (héjastul).
  7.  A tészta széleitől kb. 4 cm-re egyengessük el az almapürét, majd helyezzük rá tetszés szerint a vékony szeletekre vágott almát. Locsoljuk meg citromlével, esetleg tegyünk rá díszítésképpen diót.
  8.  A galette széleit hajtsuk az almás töltelékre és a tojással kenegessük le, hogy szép fényes legyen.
  9.  Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük a galettet kb. 15-20 perc alatt aranybarnára.
  10.  Amikor elkészült, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd utána fogyasztható. A mértékletességre ennél a receptnél is fontos figyelni!

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban

  • Energia: 225 kcal
  • Zsír: 14,3 g
  • Szénhidrát: 19,5 g
  • Fehérje: 3,6 g
  • Rost: 4,3 g

Forrás: cukorbetegkozpont.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük