Almás pite mindenkinek
- Gasztro
- 2025. február 3.
- 20

Az almás pitéről sem kell lemondania, csak minimális kompromisszumra lesz szükség.
A tésztához:
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg margarin
5 dkg édesítő (szokás és ízlés szerinti fajta)
1 tasak sütőpor
1 mokkáskanál vanília aroma, vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
2 evőkanál zsírszegény tejföl
A töltelékhez:
2 kg alma (inkább savanykás fajta)
5 dkg édesítő
fahéj
citromhéj
6 dkg darált dió (allergia esetén elhagyható)
Elkészítés:
A liszttel morzsoljuk el a margarint, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Határozott mozdulatokkal gyúrjuk homogén tésztává, majd válasszuk ketté és fóliába csomagolva pihentessük egy órát, de legalább annyit, ameddig elkészül a töltelék.
A hámozott almát reszeljükle, majd adjuk hozzá a fűszereket és az édesítőt. Tegyük félre pihenni.
Vágjunk ki két sütőpapírt, amely pontosan akkora, mint a választott tepsi. Ezekre nyújtsuk ki a tésztákat. Az alsó tésztaréteget szurkáljuk meg villával és szórjuk rá a darált diót. Erre jöhet az alma, amit fontos alaposan kinyomkodni, ehhez a legjobb egy tésztaszűrő, majd a második tésztaréteg és a tetejére egy kis tojássárgája és újabb szurkálás a tésztán.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30 perc alatt elkészül. Felvágás előtt érdemes pihentetni.
2025. június 6.
Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
2025. június 5.
Ez minden cukorbeteg gyereknek jár!
2025. június 5.
Figyeljünk magunkra és embertársainkra is!
2025. június 4.