Borfogyasztás vagy egészségtudatos étkezés? Nem kell választani!

Megosztás:

Mi történik akkor, ha valaki egészségtudatosan étkezik, vagy épp inzulinrezisztens (IR) diétát követ, és figyelnie kell a vércukorszintjére?

A bor – különösen a mértékletes, minőségi fogyasztás – évszázadok óta része az európai, és persze a magyar gasztronómiai hagyománynak. Szerencsére jó hírünk van: a megfelelő borválasztással, tudatos étkezéssel és mértékkel a bor is lehet része egy egészségtudatos étrendnek. Lássuk, hogyan!

Milyen bort válasszunk?

Inzulinrezisztencia esetén a száraz borokat ajánljuk, mivel ezeknél a cukortartalom minimális. A száraz fehérborok, mint az Irsai Olivér vagy Olaszrizling, illetve a könnyű, száraz vörösborok, például a Kadarka, alacsonyabb maradékcukor-tartalmuk révén kevésbé terhelik a vércukorszintet. A bor címkéjén mindig ellenőrizzük a megadott cukortartalmat – ideális esetben 4 g/liter vagy annál kevesebb.

A titok a mértékletesség

Bor esetében a napi ajánlott mennyiség nők számára 1 deciliter, férfiak számára 2 deciliter. Ennél több fogyasztása nemcsak a vércukorszint-ingadozást idézheti elő, de hosszú távon az egészségre gyakorolt kedvező hatások is csökkennek.

Illesszük az étkezéshez!

Ha szeretnénk elkerülni a vércukorszint ingadozást, akkor érdemes a bort mindig étkezés közben vagy közvetlenül érkezés után elfogyasztani.  Egy adag fehér hús (szárnyas vagy hal), növényi fehérjeforrás (pl. hüvelyesekkel készült saláta) vagy olajos magvak (pl. dió, mandula) lassítják a szénhidrátok felszívódását és hozzájárulnak a teltségérzethez.

A teljes kiőrlésű gabonák, mint a quinoa, bulgur, barna rizs, vagy az árpa, szintén ideálisak lehetnek boros étkezésekhez. A rostban gazdag, lassú felszívódású szénhidrátok segítenek stabilizálni a vércukorszintet, miközben a bor aromáját is jól kiegészítik. Egy könnyedebb Kékfrankos remek választás lehet ezekhez az étkezésekhez.

A bor jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, hogy a borban lévő antioxidánsok, például a resveratrol, jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszerre. Ezen kívül csökkenthetik a gyulladásokat, és segíthetnek abban, hogy jobban érezd magad a bőrödben – persze, mindezt mértékkel fogyasztva!

Összességében tehát a bor, ha okosan és mértékkel fogyasztjuk, beilleszthető egy egészségtudatos étrendbe, még az IR-diétába is. A kulcs a mértékletesség, a megfelelő borválasztás és a tudatos étkezés. Élvezzük bátran a borok csodálatos világát, miközben figyelünk a testünk jelzéseire is!

Forrás: HNT – Hack-Iklódi Dóra

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük