Borfogyasztás vagy egészségtudatos étkezés? Nem kell választani!

Mi történik akkor, ha valaki egészségtudatosan étkezik, vagy épp inzulinrezisztens (IR) diétát követ, és figyelnie kell a vércukorszintjére?
A bor – különösen a mértékletes, minőségi fogyasztás – évszázadok óta része az európai, és persze a magyar gasztronómiai hagyománynak. Szerencsére jó hírünk van: a megfelelő borválasztással, tudatos étkezéssel és mértékkel a bor is lehet része egy egészségtudatos étrendnek. Lássuk, hogyan!
Milyen bort válasszunk?
Inzulinrezisztencia esetén a száraz borokat ajánljuk, mivel ezeknél a cukortartalom minimális. A száraz fehérborok, mint az Irsai Olivér vagy Olaszrizling, illetve a könnyű, száraz vörösborok, például a Kadarka, alacsonyabb maradékcukor-tartalmuk révén kevésbé terhelik a vércukorszintet. A bor címkéjén mindig ellenőrizzük a megadott cukortartalmat – ideális esetben 4 g/liter vagy annál kevesebb.
A titok a mértékletesség
Bor esetében a napi ajánlott mennyiség nők számára 1 deciliter, férfiak számára 2 deciliter. Ennél több fogyasztása nemcsak a vércukorszint-ingadozást idézheti elő, de hosszú távon az egészségre gyakorolt kedvező hatások is csökkennek.
Illesszük az étkezéshez!
Ha szeretnénk elkerülni a vércukorszint ingadozást, akkor érdemes a bort mindig étkezés közben vagy közvetlenül érkezés után elfogyasztani. Egy adag fehér hús (szárnyas vagy hal), növényi fehérjeforrás (pl. hüvelyesekkel készült saláta) vagy olajos magvak (pl. dió, mandula) lassítják a szénhidrátok felszívódását és hozzájárulnak a teltségérzethez.
A teljes kiőrlésű gabonák, mint a quinoa, bulgur, barna rizs, vagy az árpa, szintén ideálisak lehetnek boros étkezésekhez. A rostban gazdag, lassú felszívódású szénhidrátok segítenek stabilizálni a vércukorszintet, miközben a bor aromáját is jól kiegészítik. Egy könnyedebb Kékfrankos remek választás lehet ezekhez az étkezésekhez.
A bor jótékony hatásai
Sokan nem is tudják, hogy a borban lévő antioxidánsok, például a resveratrol, jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszerre. Ezen kívül csökkenthetik a gyulladásokat, és segíthetnek abban, hogy jobban érezd magad a bőrödben – persze, mindezt mértékkel fogyasztva!
Összességében tehát a bor, ha okosan és mértékkel fogyasztjuk, beilleszthető egy egészségtudatos étrendbe, még az IR-diétába is. A kulcs a mértékletesség, a megfelelő borválasztás és a tudatos étkezés. Élvezzük bátran a borok csodálatos világát, miközben figyelünk a testünk jelzéseire is!
Forrás: HNT – Hack-Iklódi Dóra
2025. június 20.
Pannon Diabetes díj 2025
2025. június 20.
Cukorbetegség édesített üdítőktől?
2025. június 20.
Glikémiás index – mi az és miért fontos a cukorbetegeknek?
2025. június 19.
Egészséges, vagy épp ellenkezőleg?
2025. június 19.
Az immunrendszer és természetes segítői
2025. június 19.