Cukor és cukor között is van különbség

Megosztás:

Nyilvánvaló, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem tesz jót az egészségünknek. De a teljes cukorstop sem szükséges.

Az viszont tény, hogy a hozzáadott cukor bevitelének csökkentése fontos étrendi cél kell legyen – nem csak fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, hanem az egészséges embereknek is – írta Bodon Judit dietetikus a sibionics.hu oldalon.

Ahhoz azonban, hogy ezt jól csináljuk, fontos megkülönböztetnünk az alapanyagok, élelmiszerek természetes illetve hozzáadottcukor-tartalmát.

Vannak olyan alapélelmiszerek, amelyek természetükből fakadóan tartalmaznak cukrot: ilyenek pl. a gyümölcsök, egyes zöldségek, a tejtermékek. Ezek természetes cukortartalma pl. a fruktóz, a laktóz, ill. a glükóz. Ezek étrendünkből való teljes kizárására nincs szükség, egy megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott étrend egyértelműen tartalmazhat gyümölcsöket, zöldségeket és tejtermékeket. Ha szénhidrátanyagcsere-zavarral élünk (pl. cukorbetegség, inzulinrezisztencia), akkor is szerepelhetnek ezek az alapanyagok az étrendünkben – figyelemmel energia- és szénhidráttartalmukra, illetve vércukorszintemelő hatásukra, ennek kompenzálására.

Ennél azonban több figyelmet kell fordítanunk a hozzáadott cukor bevitelünkre. Egyrészt ennek egy részét mi magunk szabályozzuk: amikor cukrot teszünk a kávénkba, mézet a teánkba, a gyümölcslevesbe vagy a süteményeinkbe. Itt könnyebb kordában tartani a cukorfogyasztást, hiszen mi döntjük el, hogy mennyit használunk, vagy egy-egy esetben akár el is hagyjuk (kávé, tea) vagy édesítőszerrel helyettesítjük.

Ugyanakkor figyelmesebbnek kell lennünk az úgynevezett “rejtett” cukortartalommal – azaz azzal a hozzáadott cukorral, amit az élelmiszeriparban használnak egyes termékek előállításakor. Van, amelyiknél elenyésző mennyiségű cukrot használnak (felvágottfélék), és van, amelyiknél már jelentős mennyiségűt (gyümölcsös joghurtok, mártásporok, reggelizőpelyhek).

HONNAN TUDHATJUK, HOGY A TERMÉKBEN TALÁLHATÓ CUKOR TERMÉSZETES EREDETŰ VAGY HOZZÁADOTT?

Ha természetes formájában vásároljuk meg az élelmiszert, a gyümölcsök, zöldségek esetében nem kell a  hozzáadott cukortartalom miatt aggódni. Egyéb esetekben azonban a termék csomagolásán található információkat, ezek közül is az összetevőlistát kell alaposan átolvasnunk és értékelnünk.

Sokakat megzavar, hogy a termék csomagolásán feltüntetett tápérték táblázatban is található egy olyan sor, amely az “ebből cukrok” címet viseli. Ez a sor arra utal, hogy az adott termék szénhidráttartalmából hány gramm a cukor. Ez az érték azonban nem mutatja  meg, hogy az a cukor természetes vagy hozzáadott formában került-e az élelmiszerbe. Például a tejföl, a joghurt, a mascarpone-krém is tartalmaz természetes eredetű cukrot (laktózt, hiszen tejből készülnek), ezért a csomagoláson a tápértéktáblázatban fogunk találni cukortartalmat. Ugyanakkor, ha ezeknek a termékeknek elolvassuk az összetevőlistáját, ott már nem fogunk találkozni cukorral (vagy ennek különféle “álneveivel”, mint pl. ilyen-olyan szirupok, stb.)

Ha azonban egy gyümölcsös joghurt, egy gabonapehely, egy mártás stb. címkéjét tanulmányozzuk, akkor ott a tápérték táblázatban is van érték az “ebből cukor” sorban, de hozzáadott cukor szempontjából ennél fontosabb, hogy az összetevőlistában is megjelenik a cukor (minél előrébb szerepel az összetevők között, annál több van benne).

A fentiek ismeretében törekedjünk arra, hogy kiegyensúlyozott étrendünk összeállításakor minél kevesebb olyan élelmiszert fogyasszunk, amelynek az összetevőlistájában szerepel cukor. (Ha pedig étrendünkben számolnunk kell a szénhidrátokat, akkor természetesen az összénhidrát, azaz a természetes cukor tartalmat is bele kell számolnunk a napi bevitelünkbe.)

Forrás : Bodon Judit dietetikus

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük