Cukor helyett aszpartám – tényleg jobban járunk vele?
- Egészség
- 2025. október 10.
- 31
Sokan a fogyás érdekében mesterséges édesítőszerre cserélik a cukrot – ez azonban nem feltétlenül a legjobb döntés.
Mint ismert, a cukor nagy mennyiségű fogyasztása összefügghet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával, illetve az elhízással. Azonban nem feltétlenül tesz jót egészségének – és testsúlyának – az sem, ha a cukrot egy körülbelül 200-szor édesebb mesterséges édesítőszerrel, az aszpartámmal helyettesíti – figyelmeztet a Rizikometer.
Az aszpartám és az elhízás kapcsolata
Több új vizsgálat is kimutatta, hogy az aszpartám kedvezőtlen hatással van a testsúlyra, hosszú távon pedig akár egy komolyabb elhízás kialakulását is eredményezheti. Az aszpartámot ráadásul 2023-ban lehetséges rákkeltőnek minősítette a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC). „Érdemes tehát figyelni arra, hogy mely termékek tartalmaznak aszpartámot, amelyet a címkéken E951 néven is kereshetünk, és amelynek jelenlétére utal a »fenilalanin-forrást tartalmaz« figyelmeztetés is” – javasolják a szakértők..
Gyógyszerekben és étrend-kiegészítőkben is előfordul
Az aszpartám leggyakrabban cukormentes üdítőkben, sportitalokban, rágógumikban, cukorkákban, joghurtokban és különböző édességekben, desszertekben található meg. Egyes gyártók azonban akár gyógyszerekben és étrend-kiegészítőkben – például a pezsgő- vagy rágótablettákban – is előszeretettel használják, hogy ellensúlyozzák készítményük keserűségét.
Forrás: hazipatika.com
2025. november 3.
Az inzulinkezelés lehetséges módjai, sémái
2025. november 3.
Dupla csoki, nulla bűntudat – a ricottás álomtorta
2025. november 3.
Bringatúra, víz és kaland: így hódították meg az Alpok–Adria útvonalát
2025. november 2.
Sertéskaraj barbecue mártással
2025. november 1.