Cukor helyett aszpartám – tényleg jobban járunk vele?

Megosztás:
Forrás: Pexels

Sokan a fogyás érdekében mesterséges édesítőszerre cserélik a cukrot – ez azonban nem feltétlenül a legjobb döntés.

Mint ismert, a cukor nagy mennyiségű fogyasztása összefügghet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával, illetve az elhízással. Azonban nem feltétlenül tesz jót egészségének – és testsúlyának – az sem, ha a cukrot egy körülbelül 200-szor édesebb mesterséges édesítőszerrel, az aszpartámmal helyettesíti – figyelmeztet a Rizikometer.

Az aszpartám és az elhízás kapcsolata

Több új vizsgálat is kimutatta, hogy az aszpartám kedvezőtlen hatással van a testsúlyra, hosszú távon pedig akár egy komolyabb elhízás kialakulását is eredményezheti. Az aszpartámot ráadásul 2023-ban lehetséges rákkeltőnek minősítette a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC). „Érdemes tehát figyelni arra, hogy mely termékek tartalmaznak aszpartámot, amelyet a címkéken E951 néven is kereshetünk, és amelynek jelenlétére utal a »fenilalanin-forrást tartalmaz« figyelmeztetés is” – javasolják a szakértők..

Gyógyszerekben és étrend-kiegészítőkben is előfordul

Az aszpartám leggyakrabban cukormentes üdítőkben, sportitalokban, rágógumikban, cukorkákban, joghurtokban és különböző édességekben, desszertekben található meg. Egyes gyártók azonban akár gyógyszerekben és étrend-kiegészítőkben – például a pezsgő- vagy rágótablettákban – is előszeretettel használják, hogy ellensúlyozzák készítményük keserűségét.

Forrás: hazipatika.com

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük