Cukorbetegbarát mézeskalács
- Gasztro
- 2024. december 5.
- 28

A karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke a mézeskalács, ám cukorbetegek számára nem ajánlott a hagyományos cukros-mézes, fehér liszttel készült változat elfogyasztása.
Hozzávalók (kb. 48 darabhoz)
150 g teljes kiőrlésű liszt
100 g finomliszt
70 g vaj
70 g eritrit
mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
fahéj és csipet só
2 kisebb tojás + 1 tojás a kenéshez
1 kk szódabikarbóna
1-2 ek hideg víz, ha szükséges
Elkészítés
A liszteket ki kell mérni egy tálba, majd hozzáadni a szódabikarbónát és egy csipet sót. Egy másik tálban a puha vajat keverd össze az eritrittel, fűszerekkel, majd üsd bele a tojásokat és keverd csomómentesre. A lisztes adag közepébe formálj egy kis krátert, majd abba öntsd bele a tojásos masszát. Kézzel ruganyos tésztát gyúrj belőle, ha nem elég lágy, 1-2 evőkanál hideg vizet tehetsz hozzá. A tésztát lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra kell kinyújtani, majd tetszőleges formákkal kiszúrni. A felvert tojással kend le a kiszúrt tésztaformákat, majd 180-200°C-on kb.5 perc alatt megsülnek a figurák.
Tápanyagtartalom (1 db mézeskalács):
energia: 31 kcal
fehérje: 1 g
zsír: 1 g
szénhidrát: 3 g
2025. május 7.
Tippek a vércukorszint csökkentésére
2025. május 7.
A cukorbetegség előszobája az inzulinrezisztencia
2025. május 7.
Cukormentes túrótorta
2025. május 6.
Házi ételízesítő
2025. május 6.