Cukorbetegként is hódolhat az édes élvezeteknek nyáron
- Gasztro
- 2025. május 15.
- 20

A nyár számtalan gyümölccsel kényezteti ízlelőbimbóinkat. De vajon mennyit és milyen formában fogyaszthatnak a cukorbetegek?
Imre Noémi, a Cukorbetegközpont dietetikusa látja el jótanácsokkal az érintetteket.
Napfény a tányéron – ezért érdemes gyümölcsöket fogyasztani cukorbetegként
A nyári gyümölcsök nagyszerűen hidratálnak, magas rost- és víztartalmuk pedig hozzájárul a teltségérzethez. A cukorbetegeknek azonban nehéz lehet beilleszteni ezeket a finomságokat az étrendjükbe úgy, hogy glükózszintjüket is kordában tartsák. A diabéteszes betegek esetében is érvényes a WHO iránymutatása, ami napi mintegy 40 dekagrammnyi zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolja. Ugyanakkor a cukorbeteg diétának arányaiban több zöldséget kell tartalmaznia – hangsúlyozza Imre Noémi.
– A gyümölcsök magas biológiai értékkel bíró növények, amelyek a fruktóz mellett rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaznak. A gyümölcsökben található rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így mérsékelve a vércukoringadozást, tehát másként hatnak a szervezetünkre, mint a hozzáadott cukrokat tartalmazó ultrafeldolgozott élelmiszerek. Fontos továbbá, hogy a gyümölcsöket ne önmagukban, hanem más élelmiszerekkel, ételekkel kiegészítve fogyasszák a cukorbetegek.
A gyümölcsök más-más mennyiségben tartalmaznak fruktózt, glükózt és rostot, ezért az elfogyasztott gyümölcs típusától függ, hogy miként befolyásolja a vércukorszintet. Érdemes elsősorban a magasabb rosttartalmú, alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkező, friss idénygyümölcsöket a tányérunkra tenni. Ha alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsöket (10 g/100 g) szeretnénk enni, válasszuk az almát, a körtét, az epret, a málnát, a ribizlit, a szedret, a mandarint, a citromot vagy az őszibarackot. Ezekből is fogyasszunk azonban mértékkel, kis adagokra elosztva, hogy a vércukorszintünk ne emelkedjék meg túlságosan!
A szakértő tanácsai a cukorbetegek gyümölcsfogyasztásához
- A gyümölcsöket célszerű rostban, fehérjében, illetve telítetlen zsírokban gazdag ételekkel kombinálni, kiegészíteni (pl. magvakkal, teljes kiőrlésű gabonákkal, görög joghurttal, túróval). Így fogyasztva lassabb lesz a vércukorszint emelkedése, és közben még a szívünk egészségére is odafigyelünk.
- Ha gyümölcsöt ennénk, érdemes inkább a délutáni órákat választani. Hasznos lehet továbbá az edzések előtti és utáni időzítés is, ugyanis ilyenkor gyorsabban hasznosul a bevitt szénhidrát.
- A nyári melegben jól esik az otthon elkészített házi gyümölcsjoghurt, -jégkrém vagy gyümölcssaláta. Ízesítsük őket finomra vágott friss mentával, citromverbénával vagy bazsalikommal.
- A grillezett gyümölcsök a kerti partik és összejövetelek különleges finomságai. A grillezett fahéjas-gyömbéres alma, a pikáns balzsamecettel tálalt grillezett eperszemek és grillezett gyümölcsnyársak nagyszerűen passzolnak is a húsok és sajtok mellé.
- A gyümölcslevekkel, turmixokkal, smoothie-kal és gyümölcspürékkel bánjunk csínján, mert nem tartalmazzák azokat a hasznos rostokat, amelyek megfékezik a hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ezeket elsősorban alkalmanként és kis mennyiségben, vagy hipoglikémia esetén érdemes fogyasztani a vércukorszint gyors rendezése érdekében. Szintén kerülendők a cukrozott vagy szirupban eltett gyümölcsök és az aszalt gyümölcsök is, ezek ugyanis gyorsan megemelik a vércukorszintet.
Forrás: cukorbetegkozpont.hu
2025. május 15.
Cukorbetegként is hódolhat az édes élvezeteknek nyáron
2025. május 15.
Cukorbeteg lettem, mit tegyek?
2025. május 15.
Vitaminok, amik segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában
2025. május 14.
Francia bundás kenyér
2025. május 14.