Cukorbetegként sem kell lemondania a zserbóról

Megosztás:

Hozzávalók egy 30×40 cm-es tepsi méretű süteményhez:

A tésztához:

250 g zabpehelyliszt
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
250 g vaj/ margarin
1 ek. 4:1 édesítő
2 db tojás
1 ek. 12%-os tejföl (vagy amennyit felvesz a tészta)
1 csipet só
15 g friss élesztő
120 ml tej vagy mandulaital

A töltelékhez:

300 g darált dió
80 g 4:1 édesítő
500 g hozzáadott cukor mentes sárgabarack lekvár

A csokimázhoz:

150 g 85%-os étcsokoládé vagy hozzáadott cukor mentes étcsokoládé
fél dl habtejszín
80 g vaj

Elkészítés:

A liszthez adjuk hozzá a sót és morzsoljuk hozzá a hideg vajat vagy margarint. Ezt követően adjuk hozzá az édesítőt, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a tejfölt (ha szükséges) és alaposan dolgozzuk össze.
A tölteléknél a dióhoz keverjük az édesítőt, majd a lekvárral együtt 3 részre osztjuk, majd félretesszük.
A sütőt 180 °C-ra melegítsük elő és egy 30×40 cm-es tepsit vajazzunk és lisztezzünk ki.
A tésztát osszuk 4 részre és nyújtsuk ki a lapokat téglalap alakúra.
Az egyik lapot tekerjük fel a nyújtófára és óvatosan tekerjük le róla és illesszük a tepsibe.
Kenjük rá a lekvár ⅓-át és szórjuk meg a diós keverék ⅓-ával, majd helyezzük rá a következő lapot és végezzük el ugyanezt még kétszer.
Amikor az utolsó lappal befedtük, szurkáljuk meg villával és tegyük az előmelegített sütőbe kb. 35-40 percre.
Közben készítsük el a csokoládémázt. Ehhez az étcsokoládét olvasszuk fel a vajjal, majd adjuk hozzá a forró tejszínt és alaposan keverjük össze.
Amikor megsült a zserbó, vegyük ki és hűtsük laposra, majd egyengessük el a tetején a csokimázt.

Energia- és tápanyagtartalom egy adagban :
energia: 251 kcal
fehérje: 4,9 g
zsír: 19,6 g
szénhidrát: 14,1 g

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük