Cukorbetegként sem kell lemondania a zserbóról
- Gasztro
- 2024. november 11.
Hozzávalók egy 30×40 cm-es tepsi méretű süteményhez:
A tésztához:
250 g zabpehelyliszt
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
250 g vaj/ margarin
1 ek. 4:1 édesítő
2 db tojás
1 ek. 12%-os tejföl (vagy amennyit felvesz a tészta)
1 csipet só
15 g friss élesztő
120 ml tej vagy mandulaital
A töltelékhez:
300 g darált dió
80 g 4:1 édesítő
500 g hozzáadott cukor mentes sárgabarack lekvár
A csokimázhoz:
150 g 85%-os étcsokoládé vagy hozzáadott cukor mentes étcsokoládé
fél dl habtejszín
80 g vaj
Elkészítés:
A liszthez adjuk hozzá a sót és morzsoljuk hozzá a hideg vajat vagy margarint. Ezt követően adjuk hozzá az édesítőt, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a tejfölt (ha szükséges) és alaposan dolgozzuk össze.
A tölteléknél a dióhoz keverjük az édesítőt, majd a lekvárral együtt 3 részre osztjuk, majd félretesszük.
A sütőt 180 °C-ra melegítsük elő és egy 30×40 cm-es tepsit vajazzunk és lisztezzünk ki.
A tésztát osszuk 4 részre és nyújtsuk ki a lapokat téglalap alakúra.
Az egyik lapot tekerjük fel a nyújtófára és óvatosan tekerjük le róla és illesszük a tepsibe.
Kenjük rá a lekvár ⅓-át és szórjuk meg a diós keverék ⅓-ával, majd helyezzük rá a következő lapot és végezzük el ugyanezt még kétszer.
Amikor az utolsó lappal befedtük, szurkáljuk meg villával és tegyük az előmelegített sütőbe kb. 35-40 percre.
Közben készítsük el a csokoládémázt. Ehhez az étcsokoládét olvasszuk fel a vajjal, majd adjuk hozzá a forró tejszínt és alaposan keverjük össze.
Amikor megsült a zserbó, vegyük ki és hűtsük laposra, majd egyengessük el a tetején a csokimázt.
Energia- és tápanyagtartalom egy adagban :
energia: 251 kcal
fehérje: 4,9 g
zsír: 19,6 g
szénhidrát: 14,1 g
- Hét haláleset és több száz sérülés: hibás vércukormérőkre figyelmeztetnek
- CKM-szindróma: a krónikus betegségek halmozódása és a túlélés kilátásai
- Figyelmeztetés cukorbetegeknek: a ketoacidózis jelei és teendők
- Diétás, mégis ünnepi: így készül a cukormentes kuglóf
- Apróságok, amik elronthatják a gyógyszeres kezelést
- Cukorbetegen a munka világában – gyakorlati tanácsok mindkét oldalnak
2025. december 21.
Almás céklaleves fahéjas párolt almakockákkal
2025. december 21.
2-es típusú cukorbetegség: 10 életmódtipp a mindennapokhoz
2025. december 21.
Figyelmeztetés cukorbetegeknek: a ketoacidózis jelei és teendők
2025. december 20.
Karácsonyi káposzta
2025. december 20.
Szülés utáni vércukoresés: okok, tünetek és teendők
2025. december 20.