Cukorbetegség édesített üdítőktől?

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A legújabb kutatási eredmények szerint bizonyos diétás üdítőitalok és/vagy a szacharin más formájú fogyasztása növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Vagyis azoknak a cukorbetegeknek, akik gyakran kortyolják ezeket az italokat, abban bízva, hogy ezzel nem árthatnak, mindenképpen óvatosabbnak kell lenniük, és a nem cukorbetegeknek is fontos a mértékletesség. Ugyanakkor aki már diabétesszel él, annak különösen fontos a kánikulában a megfelelő folyadékfogyasztás. De vajon mit fogyaszthatnak biztonsággal a cukorbetegek? Erre a kérdésre válaszolt Pangl-Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont – Prima Medica dietetikusa.

Óvatosan a szacharinnal!

Egy 30 éves utánkövetéses vizsgálat eredményeit hozták nemrégiben nyilvánosságra, amelyben 4654 felnőtt személy mesterségesen édesített üdítő fogyasztási szokásait vetették össze az egészségi adataikkal. A vizsgált személyek ezen idő alatt többféle édesítőszerrel édesített üdítőt fogyasztottak, majd eredményeiket egy olyan modellben foglalták össze, amely tekintetbe vette többek közt az életkort, a nemet, az energiabevitelt, a fizikai aktivitást, a dohányzást, az étkezést, a családban esetleg jelenlévő cukorbetegséget.
A 30 év alatt 691 esetben alakult ki cukorbetegség, és ez a veszély erősebben érintette azokat, akik szacharin tartalmú italokat kortyoltak. Mindenesetre ez az eredmény arra figyelmezteti a kutatókat, hogy szükség van az energiamentes édesítőszerek glükóz-anyagcserére gyakorolt ​​hosszú távú metabolikus hatásának értékelésére. De mi a helyzet a cukorbetegekkel? Nekik mit ajánlott inni a nagy hőségben?

Cukorbetegeknek különösen figyelniük kell a hidratálásra

– A hidratálás kulcskérdés a cukorbetegek életében. Ha ugyanis a hőmérséklet és valamilyen fizikai tevékenység miatt a cukorbeteg sokat izzad, könnyen dehidrált állapotba kerülhet, ami a glükózszint emelkedéséhez vezethet – ez pedig gyakoribb vizelést okoz, ami tovább rontja az állapotot, és kezdetét veszi egyfajta ördögi kör. A dehidratáció ráadásul csökkenti a bőr vérellátását, így inzulinnal kezelt cukorbetegek esetén a beadott inzulin gyengébben hasznosul. Éppen ezért mindig legyen náluk víz, és akkor is kortyoljanak bele, ha esetleg nem érzik magukat szomjasnak! Fontos továbbá, hogy mozgás során is ügyeljenek a kellő mennyiségű folyadékpótlásra. Nagyobb folyadékvesztés esetén ennek egy kisebb részét érdemes hozzáadott cukortól mentes izotóniás itallal pótolni, a mozgást pedig nyáron lehetőleg a kora reggeli, illetve esti órákra időzíteni – mondja Pangl-Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont – Prima Medica dietetikusa.

Ezek a legjobb italok cukorbetegeknek

Víz

Ez a legjobb választás mindig mindenkinek. Ahol jó minőségű a csapvíz, bátran érdemes azt kortyolni, már a gyerekeket is erre szoktatni. Fel lehet dobni egy kis mentával, uborkával, friss gyümölcsszeletekkel, citrommal.

Tea és kávé

Ne vigyük túlzásba a koffein fogyasztást, de 2-3 csésze ezekből az italokból nem jelent kockázatot, különösen, ha édesítés nélkül isszuk őket. A koffeinmentes gyümölcs- vagy enyhébb gyógynövényből készült teák pedig igazán frissítőek hidegen is.

Gyümölcs- és zöldséglevek, smoothie-k

Bár nagyon finomak, és a 100%-os gyümölcs (zöldség) tartalmú üdítők és smoothie-k értékes tápanyagokat és vitaminokat is tartalmaznak, csak mértékkel fogyasszuk őket. A gyümölcsfogyasztás nem tiltott cukorbetegség esetén, sőt, szerves része lehet az étrendnek. Azonban pürésített, turmixolt és/vagy préselt, szűrt formában gyors vércukorszintemelkedést okoznak, ezért elsősorban 60 percet meghaladó intenzív sportolás közben vagy az után javasolt a levek, smoothie-k fogyasztása. Ekkor is érdemes vízzel hígítani őket. Kisétkezésként beépítve néhanapján beiktathatók, de szerencsésebb akkor is például komplett főétkezés után “desszert” gyanánt fogyasztani őket kis mennyiségben.

Tej

Bár sokan démonizálják, a tej értékes fehérjeforrás, kalciumban és egyéb ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag ital, cukorbetegeknek azonban annak szénhidráttartalmával is számolni kell, amely 5 g/ 100 ml-t jelent. Arra érdemes figyelni, hogy mikor és mivel fogyasztják együtt a tejet, mivel az gyorsan felszívódó szénhidrát, így enni kell mellé rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátot. Ebben a kérdésben fontos a tájékozódás a dietetikustól. Egy biztos: a reggeli, délelőtti órákban nem javasolt az 1 decilitert meghaladó tejfogyasztás.

Magas folyadéktartalmú gyümölcsök, zöldségek, levesek

Bár nem isszuk, hanem esszük őket, a folyadékpótlás remek eszközei az olyan zöldségek, gyümölcsök, mint a görögdinnye, az alma, a meggy, az uborka, a cukkini, a paradicsom, a paprika. Ugyanakkor ezeket is okosan kell beilleszteni az étrendbe, egyeseknek számolandó a szénhidráttartalmuk is. Ugyancsak érdemes beépíteni a nyári menübe a zöldség- és gyümölcsleveseket, utóbbiaknál a cukrozást és sűrítést például saját anyagával megoldva, valamint utána feltétlenül fogyasszunk valamilyen komplex, lassan felszívódó szénhidráttartalmú másodikfélét.

Abban, hogy a cukorbetegek, különösen az inzulinnal kezelt páciensek biztonságosan és élvezetesen tudják felépíteni az étrendjüket, a legnagyobb segítség a személyre szabott dietetikai tanácsadás, amely nem csak az általános szabályokat tartja szem előtt, de az ízlést és a lehetőségeket is.

Forrás: cukorbetegkozpont.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük