Egy italféleség, ami azonnal helyreállítja a megemelkedett vércukorszintet

Megosztás:
Forrás: Pixabay

Magyarországon több mint egymillió ember érintett cukorbetegségben, és még többen élnek inzulinrezisztenciával. Nyáron a hőmérséklet-emelkedés miatt fokozott figyelemre van szükségük, hiszen a magas vércukorszint és a kiszáradás veszélye jelentősen megnőhet.

A nyári hónapokban a cukorbetegek könnyebben kiszáradhatnak, mivel a magas vércukorszint fokozza a vizeletürítést. Ha a betegség szövődményeként már kialakult ér- vagy idegkárosodás, akkor a verejtékmirigyek sem működnek megfelelően, így könnyen hőgutát kaphatnak.
A nagy meleg az inzulinrezisztensekre is veszélyt jelenthet, mivel stresszreakciót okoz a szervezetben, ami kortizol- és adrenalinfelszabadulással járhat, ez pedig megemeli a vércukorszintet és növeli az inzulinrezisztenciát. Melegben aludni sem tudunk olyan jól, ami szintén rontja az inzulinrezisztenciát.

Mit igyak cukorbetegként?

„A gyümölcslé nagyon hirtelen és nagymértékben megemeli a vércukorszintet, ezért sem IR-eseknek, sem cukorbetegeknek nem javasolt a fogyasztása” – hangsúlyozza dr. Borús Hajnal, a Budai Egészségközpont diabetológus, belgyógyász, endokrinológus szakorvosa.

Egy fröccs vagy pohár sör jól esne a melegben, de az alkoholfogyasztás is különös odafigyelést igényel. Tartsuk szem előtt, hogy az alkohol csökkentheti a vércukorszintet, így hipoglikémiát, vagyis alacsony vércukorszintet okozhat, ami még veszélyesebb lehet, mint a hiperglikémia, azaz a magas vércukorszint, mert ilyenkor az agy nem kap elég cukrot, főleg, ha inzulinnal vagy metforminnal együtt fogyasztják. Különösen kerülni kell az édes likőröket és koktélokat! Az említett italok helyett, illetve megnövekedett vércukorszintnél fogyasszunk citromos vagy almaecetes vizet, esetleg savanyúkáposztát vagy egyéb savanyított élelmiszereket, mivel a savas dolgok képesek kiegyenlíteni a vércukorszintet. Azoknak is érdemes megfogadniuk ezeket az étkezési tanácsokat, akik nem diabéteszesek (egészséges embereknek), hiszen az egészséges étkezés kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében” – mondja dr. Borús Hajnal. Ezek a típusú italféleségek nagyon jót tesznek az emésztésnek is – megkönnyítik például az e téren kihívásokkal, netán székrekedéssel, aranyér-betegséggel küzdők dolgát.

Forrás: hazipatika.com

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük