Eltüntetik az allergéneket a közétkeztetésből
- Egészség, Szervezeti hírek
- 2024. november 14.
- 7

A Magyar Közlönyben jelent meg a Belügyminisztérium rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások módosításáról. A rendelet értelmében több olyan termék felhasználását is megtiltják a közétkeztetésben a közeljövőben, ami allergiát vagy intoleranciát okozhat.
A közelmúltban történt, hogy egy iskolai születésnapi tortázás után egy kisfiú életét vesztette az ételallergiája miatt. A szörnyű eset ugyan olyan étel miatt történt, ami nem a menzáról származott, de az AllerGéniusz Egyesület javaslatot tett a közétkeztetés megreformálására. Céljuk az volt, hogy az iskolai menzákon ne készítsenek olyan ételeket, ami szezámot, dió- és mogyoróféléket tartalmaz, amik sok gyermek életét keseríti meg. A kérésnek eleget téve, a legnagyobb magyarországi közétkeztetési cég jelezte, hogy a velük kapcsolatban álló intézményekbe nem szállítanak allergéneket tartalmazó ételeket.
Most pedig már a Belügyminisztérium is törvénybe foglalta, hogy mik azok az összetevők, amiket tilos lesz a jövőben használni az iskolai konyhákon.
A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket.
A rendelet 2025. február 9-én lép életbe, utána viszont nincs több diós tészta és nincs szezámmagos bundában sült hús sem.
2025. május 9.
Áfonyás-mandulás bögrés süti
2025. május 9.
Jubilálnak a szurikáták
2025. május 9.
Komoly következményei lehetnek az alváshiánynak
2025. május 8.
Hét fűszer, ami stabilizálhatja a vércukorszintet
2025. május 8.