Eltüntetik az allergéneket a közétkeztetésből

Megosztás:

A Magyar Közlönyben jelent meg a Belügyminisztérium rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások módosításáról. A rendelet értelmében több olyan termék felhasználását is megtiltják a közétkeztetésben a közeljövőben, ami allergiát vagy intoleranciát okozhat.

A közelmúltban történt, hogy egy iskolai születésnapi tortázás után egy kisfiú életét vesztette az ételallergiája miatt. A szörnyű eset ugyan olyan étel miatt történt, ami nem a menzáról származott, de az AllerGéniusz Egyesület javaslatot tett a közétkeztetés megreformálására. Céljuk az volt, hogy az iskolai menzákon ne készítsenek olyan ételeket, ami szezámot, dió- és mogyoróféléket tartalmaz, amik sok gyermek életét keseríti meg. A kérésnek eleget téve, a legnagyobb magyarországi közétkeztetési cég jelezte, hogy a velük kapcsolatban álló intézményekbe nem szállítanak allergéneket tartalmazó ételeket.

Most pedig már a Belügyminisztérium is törvénybe foglalta, hogy mik azok az összetevők, amiket tilos lesz a jövőben használni az iskolai konyhákon.

A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket.

A rendelet 2025. február 9-én lép életbe, utána viszont nincs több diós tészta és nincs szezámmagos bundában sült hús sem.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük