Enyhíti a cukorbetegséget a sárgarépa?

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A sárgarépa egyik csodás hatására derült fény egy dán kutatásnak köszönhetően. Az eredmény különösen a cukorbetegeknek jelent jó hírt.

A sárgarépa fogyasztása kedvező hatással lehet cukorbetegségben szenvedőkre – adta hírül Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Az olasz Il Fatto Alimentare cikkére hivatkozva azt írták, a fenti állítást egy dán kutatás alá is támasztotta.

A sárgarépa napi fogyasztása a dán kutatók szerint tehát kedvező hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre. Állatkísérleteik eredményei legalábbis erre engednek következtetni. Vizsgálataik során először magas só-, cukor- és telítettzsír-tartalmú ételekkel etették a kísérleti állatokat. Majd miután kialakult az állatoknál a cukorbetegség, étrendjük tíz százalékát bio szárított sárgarépára cserélték.

A répafogyasztás hatása már néhány hónap elteltével láthatóvá vált. A glükózterheléses tesztek szerint kiegyensúlyozottabb lett az állatok vércukorszint-szabályozása, valamint javult a mikrobiális egyensúlyuk is.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük