Enyhíti a cukorbetegséget a sárgarépa?

A sárgarépa egyik csodás hatására derült fény egy dán kutatásnak köszönhetően. Az eredmény különösen a cukorbetegeknek jelent jó hírt.
A sárgarépa fogyasztása kedvező hatással lehet cukorbetegségben szenvedőkre – adta hírül Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Az olasz Il Fatto Alimentare cikkére hivatkozva azt írták, a fenti állítást egy dán kutatás alá is támasztotta.
A sárgarépa napi fogyasztása a dán kutatók szerint tehát kedvező hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre. Állatkísérleteik eredményei legalábbis erre engednek következtetni. Vizsgálataik során először magas só-, cukor- és telítettzsír-tartalmú ételekkel etették a kísérleti állatokat. Majd miután kialakult az állatoknál a cukorbetegség, étrendjük tíz százalékát bio szárított sárgarépára cserélték.
A répafogyasztás hatása már néhány hónap elteltével láthatóvá vált. A glükózterheléses tesztek szerint kiegyensúlyozottabb lett az állatok vércukorszint-szabályozása, valamint javult a mikrobiális egyensúlyuk is.
- Amikor a gyógyszer nem elég – az inzulin, mint új esély a jobb életre
- Nem csak finom, de hasznos is – ezért igyon fügefalevél-teát
- Tiltott gyümölcsök, amik megemelheti a vércukorszintet
- Olívaolajjal és zöldséggel a cukorbetegség ellen
- Alacsony cukortartalmú gyümölcsök – ha csökkentené a cukorbevitelt
- Mogyorókrémes teljes kiőrlésű minicsigák
2025. október 5.
Sütőtökös diós keksz
2025. október 5.
Diabéteszes neuropátia: amikor az idegek jeleznek
2025. október 4.
Harcsafilé kókusztejes lime mártással, rizstésztával
2025. október 3.