Enyhíti a cukorbetegséget a sárgarépa?
A sárgarépa egyik csodás hatására derült fény egy dán kutatásnak köszönhetően. Az eredmény különösen a cukorbetegeknek jelent jó hírt.
A sárgarépa fogyasztása kedvező hatással lehet cukorbetegségben szenvedőkre – adta hírül Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Az olasz Il Fatto Alimentare cikkére hivatkozva azt írták, a fenti állítást egy dán kutatás alá is támasztotta.
A sárgarépa napi fogyasztása a dán kutatók szerint tehát kedvező hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre. Állatkísérleteik eredményei legalábbis erre engednek következtetni. Vizsgálataik során először magas só-, cukor- és telítettzsír-tartalmú ételekkel etették a kísérleti állatokat. Majd miután kialakult az állatoknál a cukorbetegség, étrendjük tíz százalékát bio szárított sárgarépára cserélték.
A répafogyasztás hatása már néhány hónap elteltével láthatóvá vált. A glükózterheléses tesztek szerint kiegyensúlyozottabb lett az állatok vércukorszint-szabályozása, valamint javult a mikrobiális egyensúlyuk is.
- Hét haláleset és több száz sérülés: hibás vércukormérőkre figyelmeztetnek
- CKM-szindróma: a krónikus betegségek halmozódása és a túlélés kilátásai
- Diétás, mégis ünnepi: így készül a cukormentes kuglóf
- Apróságok, amik elronthatják a gyógyszeres kezelést
- Cukorbetegen a munka világában – gyakorlati tanácsok mindkét oldalnak
- Mit és mennyit sportoljon a diabéteszes?
2025. december 21.
Almás céklaleves fahéjas párolt almakockákkal
2025. december 21.
2-es típusú cukorbetegség: 10 életmódtipp a mindennapokhoz
2025. december 21.
Figyelmeztetés cukorbetegeknek: a ketoacidózis jelei és teendők
2025. december 20.
Karácsonyi káposzta
2025. december 20.
Szülés utáni vércukoresés: okok, tünetek és teendők
2025. december 20.