Ételek, amelyek hajlamosak a vércukorszint növelésére

Megosztás:
Forrás: Pixabay

Ha Ön 2-es típusú cukorbeteg, tudja, hogy a szénhidrátok számolása mennyire fontos a vércukorszint ellenőrzése szempontjából.

De nem csak az adott élelmiszerben lévő szénhidrátok száma határozza meg, hogy az adott élelmiszer hogyan befolyásolja a vércukorszintjét.

Íme néhány olyan élelmiszer, amely hajlamos felpörgetni a vércukorszintet.

Fehér gabonafélék, amelyek a szénhidrátok finomított forrását jelentik

Ha lehetséges, válasszon teljes kiőrlésű gabonaféléket, például teljes kiőrlésű kenyeret, teljes kiőrlésű tésztát és barna rizst, amelyek gazdagok vércukorszint-szabályozó rostokban. A quinoa, az amaránt, a hajdina és a hántolt árpa szintén nagyszerű teljes kiőrlésű gabonafélék.

Kis mennyiségben beilleszthetünk fehér gabonákat a cukorbeteg-barát étrendünkbe. Próbálja meg sovány húsokkal, egészséges zsírokkal és más, viszonylag alacsony szénhidráttartalmú rostforrásokkal, például nem keményítőtartalmú zöldségekkel párosítani őket, hogy a fehér szénhidrátot tartalmazó ételek kevésbé növeljék a vércukorszintet.

Cukorral édesített italok, amelyekből hiányoznak a kulcsfontosságú tápanyagok

Ha nincs alacsony vércukorszintje, csak egyszerűen valami édesre vágyik, válasszon cukormentes szódavizet. Ha nem szereti az ízesítés nélküli vizet, tegyen bele frissen felszeletelt gyümölcsdarabokat.

Gyorséttermi ételek

Ha a gyorsétterem az egyetlen lehetőség, ne feledje, hogy a zsemle, a panírozás, a fűszerek, a sült krumpli és az üdítő általában nagyon sok cukrot és finomított szénhidrátot tartalmaznak, ezért ezekből az ételekből a lehető legkevesebbet szabad rendelnie. Ha panírozott csirkés szendvicset választ, próbáljon ki egy kis, kevés öntetet tartalmazó salátát köretnek.

Aszalt gyümölcsök, amelyek könnyen megemelhetik a vércukorszintet

Igen, igaz, hogy a gyümölcsök megemelhetik a vércukorszintet, de ez nem ok arra, hogy teljesen kiiktassa őket az étrendedjéből. Elvégre a gyümölcsök vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban gazdagok, amelyek mind nagyszerűek az egészsége és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének szempontjából.

Ha lehetséges, válasszon egész friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, mert ezek feldolgozatlanok, és nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ha inkább konzervet választ, győződjön meg róla, hogy a gyümölcsöt vízbe csomagolták, nem pedig cukros szirupba.

A keményítőtartalmú zöldségek, amelyek nagy mennyiségben destabilizálhatják a vércukrot

Párosítsa őket olyan ételekkel, amelyek sok egészséges zsírt, rostot és sovány fehérjét tartalmaznak, hogy drámaian csökkentsék a vércukorszint esetleges ingadozását.

Korlátozza a magas GI-tartalmú élelmiszereket, például a fehér kenyeret, a tésztát, a keményítőtartalmú zöldségeket és az üdítőket. Ehelyett válasszon egészségesebb helyettesítőket, például teljes kiőrlésű kenyeret vagy tésztát, nem keményítőtartalmú zöldségeket és szódavizet vagy vizet. Ha mégis eszik egy magasabb GI-értékű ételt, az étkezés többi részét egészséges zsírokkal, sovány fehérjékkel és rostokkal ellensúlyozza, hogy csökkentse a vércukorszint-emelkedés kockázatát. A cukorbeteg-barát diéta során nem kell teljesen kihagynia a gyorséttermeket. Ne feledje, hogy a zsemle, a panírozás és a fűszerek magas finomított szénhidrát- és kalóriatartalmúak, ezért próbálja ezeket a lehető legkevesebbre csökkenteni, és törekedjen a kiegyensúlyozottságra.

Forrás: everydayhealt.com

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük