Ez a csokoládé cukorbetegeknek is jöhet?
- Egészség
- 2024. december 13.
- 22

A legtöbben szeretik a csokoládét. De a cukorbetegek ezen a téren komoly hátrányt élveznek, ha tejcsokiról van szó. De szerencsére ott az étcsoki is.
A magas kakaótartalmú csokoládékban nagyobb arányban található meg a polifenol nevű anyag, ami a kutatások szerint csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
Azoknak a kísérletben résztvevő cukorbeteg alanyoknak, akik polifenolban gazdag csokoládét fogyasztottak, koleszterinszintjük kis mértékben csökkent. Ezt a tudósok, mint nagyszerű eredményt magyarázzák, ugyanis a cukorbetegség egyik fő veszélyforrása a megemelkedett koleszterinszint, ami nagy százalékban eredményez szívinfarktust vagy más érrendszeri betegségeket.
A kísérletben 12 olyan személy vett részt, akiknél kettes típusú diabéteszt diagnosztizáltak. A 16 hetes megfigyelés alatt néhányan közülük olyan csokoládét fogyasztottak, amit polifenollal gazdagítottak. A kísérlet végén ezen tesztcsoportnál kimutathatóan csökkent a káros koleszterinszint (LDL) és nőtt az úgynevezett „jó” koleszterin szintjük (HDL).
Tehát a magas kakaótartalommal rendelkező csokoládékészítmények biztonságos részei lehetnek a kettes típusú diabétesszel küzdők étrendjének. Természetesen csak mértéktartással.
Viszont sok dietetikus fenntartásokkal fogadja ezt az állítást. Mert attól, hogy az édesség tartalmazza a jótékony hatású polifenolt még mindig nagy kockázatot jelenthet a magas cukor és zsírtartalma miatt. Ha van is valami pozitív hatása, a dietetikusok szerint még így is többet árt, mint használ.
2025. április 20.
Böjtöléstől mulatságig: a húsvéti ünnepkör története
2025. április 18.
A termékenységet és a jószerencsét táplálták a húsvéti hagyományok
2025. április 17.
Milyen a tökéletes sonka?
2025. április 16.
Miért jelent problémát, ha van pár kg testsúlyfölöslegünk?
2025. április 15.
Kockázatcsökkentő ételek
2025. április 14.