Ez a csokoládé cukorbetegeknek is jöhet?

Megosztás:

A legtöbben szeretik a csokoládét. De a cukorbetegek ezen a téren komoly hátrányt élveznek, ha tejcsokiról van szó. De szerencsére ott az étcsoki is.

A magas kakaótartalmú csokoládékban nagyobb arányban található meg a polifenol nevű anyag, ami a kutatások szerint csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

Azoknak a kísérletben résztvevő cukorbeteg alanyoknak, akik polifenolban gazdag csokoládét fogyasztottak, koleszterinszintjük kis mértékben csökkent. Ezt a tudósok, mint nagyszerű eredményt magyarázzák, ugyanis a cukorbetegség egyik fő veszélyforrása a megemelkedett koleszterinszint, ami nagy százalékban eredményez szívinfarktust vagy más érrendszeri betegségeket.

A kísérletben 12 olyan személy vett részt, akiknél kettes típusú diabéteszt diagnosztizáltak. A 16 hetes megfigyelés alatt néhányan közülük olyan csokoládét fogyasztottak, amit polifenollal gazdagítottak. A kísérlet végén ezen tesztcsoportnál kimutathatóan csökkent a káros koleszterinszint (LDL) és nőtt az úgynevezett „jó” koleszterin szintjük (HDL).

Tehát a magas kakaótartalommal rendelkező csokoládékészítmények biztonságos részei lehetnek a kettes típusú diabétesszel küzdők étrendjének. Természetesen csak mértéktartással.

Viszont sok dietetikus fenntartásokkal fogadja ezt az állítást. Mert attól, hogy az édesség tartalmazza a jótékony hatású polifenolt még mindig nagy kockázatot jelenthet a magas cukor és zsírtartalma miatt. Ha van is valami pozitív hatása, a dietetikusok szerint még így is többet árt, mint használ.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük