Ez a zöldség lökheti az égbe a vércukorszintedet

Megosztás:

Nem csak a gyümölcsök, de bizonyos zöldségek miatt is megemelkedhet a vércukorszint.

Azt már sokan tudják, hogy a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása alapvető az egészséges életmódhoz. Arról azonban kevesebben hallottak, hogy nem minden zöldség hat egyformán a vércukorszintre – figyelmeztet a Wellandfit cikke. Néhányuk ugyanis – bár egészségesnek tűnik – jelentősen megemelheti a vércukrot, ami különösen fontos szempont a cukorbetegek, inzulinrezisztensek és prediabéteszesek számára.

Az egyik ilyen zöldség a kukorica. Bár a legtöbben zöldségként gondolunk rá, valójában keményítőben gazdag gabonaféle, amelynek glikémiás indexe (GI) jóval magasabb például a brokkoliénál vagy a zöldborsóénál.

Különösen akkor emeli meg a vércukorszintet, ha nagyobb mennyiségben, vajjal, sóval vagy más szénhidrátforrásokkal – például krumplival vagy kenyérrel – együtt fogyasztjuk. Egyetlen főtt kukoricacső akár 25–30 gramm szénhidrátot is tartalmazhat, ami nagyjából két szelet kenyérnek felel meg.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kukoricát teljesen száműzni kellene az étrendből. Mérsékelt mennyiségben, például salátába keverve vagy fehérjedús ételekkel (csirkemell, tonhal) párosítva, a vércukorszint-emelkedés sokkal kiegyensúlyozottabb lehet.
A titok a mértékletességben és a megfelelő ételpárosításban rejlik: a szénhidrátban gazdag zöldségeket érdemes rostban, fehérjében és egészséges zsiradékban gazdag ételekkel együtt fogyasztani – így az étkezés nemcsak finom, hanem a vércukorszintnek is kíméletes marad.

Forrás: Házipatika

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük