Ezek az édes italok 25%-kal növelhetik a diabétesz kockázatát

Megosztás:

Egy friss amerikai kutatás újabb bizonyítékot talált arra, hogy a cukros üdítők nemcsak a derékbőséget növelik, hanem a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is, méghozzá drasztikus módon.

Félmillió ember adatai árulkodnak a cukros italok veszélyeiről

A Brigham Young Egyetem (BYU) kutatói több mint 500 ezer ember egészségügyi adatait elemezték világszerte, és az eredmények egyértelműek: már napi egy pohár (kb. 3,5 dl) cukros üdítő elfogyasztása is 25%-kal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ez a betegség pedig számos további egészségügyi probléma előszobája lehet.

Nem minden édesség egyforma

A kutatók szerint a legnagyobb kockázatot azok az italok jelentik, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak – például a szénsavas üdítők, energiaitalok és édesített teák. Míg a cukros étrend önmagában is egészségtelen, a folyadék formájában bevitt cukor még nagyobb terhet ró a szervezetre, mivel gyorsabban szívódik fel és intenzívebb vércukorszint-emelkedést okoz.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

A szakértők azt javasolják, hogy a napi folyadékbevitel során a víz, a cukormentes teák és a hozzáadott cukor nélküli, frissen facsart gyümölcslevek kapjanak főszerepet. Már az is sokat számít, ha csökkentjük a cukros italok fogyasztását – ezzel jelentősen mérsékelhető a cukorbetegség kockázata.

A tanulság egyszerű: ha hosszú távon szeretnénk megőrizni az egészségünket, nézzünk bele a poharunkba – és válasszuk inkább a vizet.

Forrás: NLC

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük