Ezek az élelmiszerek növelik a cukorbetegség kockázatát

Megosztás:

Újabb tanulmány és kutatás bizonyítja, hogy bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek és cukrozott italok fogyasztása jelentősen növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ilyenek a sós rágcsálnivalók, a feldolgozott húsok és a cukrozott italok.

A kutatás több mint 312 ezer ember étkezési szokásait vizsgálta 11 éven keresztül, az eredmények pedig ezúttal is megmutatták, hogy a természetesebb, minimálisan feldolgozott ételekre való átállás csökkentheti ezt a kockázatot.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kapcsán temérdek olyan kutatás látott napvilágot, amely az azok fogyasztásához köthető egészségi kockázatokról szóltak, ezúttal azonban a kutatók újabb ételeket tettek fel a feketelistára, vagy emeletek ki. Ráadásul minden más ultrafeldolgozott ételnél veszélyesebbek. Már ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát illeti.

Ezek alapján kiemelten veszélyesek lehetnek a sós rágcsálnivalók, az állati eredetű feldolgozott élelmiszerek, például a felvágottak, a készételek, valamint a cukorral vagy mesterséges édesítőszerekkel édesített italok.

A tanulmányt a The Lancet Regional Health – Europe szaklapban publikálták, amely több mint 312 ezer ember ultrafeldolgozottélelmiszer-fogyasztását elemezte nyolc európai országban, átlagosan 11 éven keresztül.

A vizsgált időszak alatt közel 15 ezer résztvevőnél diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget.

A tanulmány alapján minden 10 százaléknyi feldolgozottélelmiszer-fogyasztásnövekedés 17 százalékkal emeli meg a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint azonban a kockázat csökkenthető, ha az emberek az ultrafeldolgozott élelmiszereket természetes vagy minimálisan feldolgozott ételekre, például tojásra, tejre vagy gyümölcsökre cserélik.

Az ultrafeldolgozott élelmiszereket a tanulmány készítői kilenc csoportra osztották, amelyek közül néhány különösen veszélyes a cukorbetegség szempontjából: ilyenek a sós rágcsálnivalók, az állati eredetű termékek és a cukrozott üdítőitalok is. Ugyanakkor a sokszor kritizált kenyerek, kekszek, reggeli gabonafélék, édességek és növényi alapú alternatívák alacsonyabb kockázatot mutattak a diabétesz kialakulásában. Elvégre a feldolgozott élelmiszerek nem egyformán ártalmasak, így fontos, hogy különbséget tegyünk köztük.

A kenyér és gabonafélék sokak étrendjében alapvető élelmiszerek, ezért ezekre másképp kell tekintenünk, mint például a sós nassolnivalókra vagy cukrozott italokra.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük