Ezt meg kell kóstolnia!

Megosztás:
Forrás: diabetes.hu

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett.

1 adag energia- és tápanyagtartalma (tészta nélkül):
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
518 kcal 23 g 19 g 61 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 800 g burgonya,
  • 800 g cukkini,
  • 200 ml 10%-os tejszín (vagy növényi tejszín),
  • 120 g light krémsajt,
  • 120 g fetasajt,
  • 8 db paradicsom,
  • 4 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa,
  • 2 ek. reszelt parmezán,
  • kakukkfű,
  • bazsalikom,
  • só,
  • bors,
  • diónyi vaj a tepsi kikenéséhez.

Megpucoljuk a burgonyát, kb. 2 mm vékony szeletekre vágjuk, a cukkinit nem szükséges meghámozni, ha vastagabb a héja, „csíkosra” hámozzuk, majd 4 mm vastag szeletekre vágjuk. A kivajazott és zsemlemorzsával kihintett tepsibe rétegezzük a burgonya- és cukkiniszeleteket. Rétegenként ízesítjük kakukkfűvel, borssal, végül a tepsi középre behelyezünk egy bazsalikomlevelet. (Fűszerként zúzott fokhagymával, újhagyma zöldjével, kínai metélőhagymával is ízesíthetjük.) A tetejére tesszük a paradicsomkarikákat, ráhalmozzuk a krémsajtot, a feta sajtot, ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a parmezánt. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percnyi sütés után alufóliával befedjük, majd további 30-35 percig sütjük. A végén levesszük a fóliát és hagyjuk, hogy a teteje egy kicsit megpiruljon.

Forrás: diabetes.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük