Ezt meg kell kóstolnia!
- Gasztro
- 2025. június 3.
- 9

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett.
1 adag energia- és tápanyagtartalma (tészta nélkül): | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
518 kcal | 23 g | 19 g | 61 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 800 g burgonya,
- 800 g cukkini,
- 200 ml 10%-os tejszín (vagy növényi tejszín),
- 120 g light krémsajt,
- 120 g fetasajt,
- 8 db paradicsom,
- 4 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa,
- 2 ek. reszelt parmezán,
- kakukkfű,
- bazsalikom,
- só,
- bors,
- diónyi vaj a tepsi kikenéséhez.
Megpucoljuk a burgonyát, kb. 2 mm vékony szeletekre vágjuk, a cukkinit nem szükséges meghámozni, ha vastagabb a héja, „csíkosra” hámozzuk, majd 4 mm vastag szeletekre vágjuk. A kivajazott és zsemlemorzsával kihintett tepsibe rétegezzük a burgonya- és cukkiniszeleteket. Rétegenként ízesítjük kakukkfűvel, borssal, végül a tepsi középre behelyezünk egy bazsalikomlevelet. (Fűszerként zúzott fokhagymával, újhagyma zöldjével, kínai metélőhagymával is ízesíthetjük.) A tetejére tesszük a paradicsomkarikákat, ráhalmozzuk a krémsajtot, a feta sajtot, ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a parmezánt. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percnyi sütés után alufóliával befedjük, majd további 30-35 percig sütjük. A végén levesszük a fóliát és hagyjuk, hogy a teteje egy kicsit megpiruljon.
Forrás: diabetes.hu
2025. június 5.
Ez minden cukorbeteg gyereknek jár!
2025. június 5.
Figyeljünk magunkra és embertársainkra is!
2025. június 4.
Köszönjük dr. Müller Cecíliának az áldozatos munkáját!
2025. június 4.