Ezt mindenképp ki kell próbálnia!
- Gasztro
- 2025. június 4.
- 19

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett.
1 adag energia- és tápanyagtartalma (tészta nélkül): | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
376 kcal | 29 g | 15 g | 28 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 280 g darált sertéscomb,
- 200 ml sűrű paradicsomlé,
- 100 ml 10%-os tejszín (vagy növényi alternatíva),
- 16 db közepes kelkáposztalevél (150 g),
- 8 ek. lencse (előző este áztassuk be!),
- 4 ek. zabpehely,
- 4 ek. 12%-os tejföl (vagy joghurt, vagy növényi alternatíva),
- 1 db közepes vöröshagyma,
- 1 db tojás,
- 2 ek. olívaolaj,
- 1 cs. petrezselyemzöld,
- 1 tk. fűszerpaprika,
- só,
- őrölt bors,
- őrölt fűszerkömény,
- majoránna,
- friss és szárított kapor,
- diónyi vaj a jénai tál kikenéséhez (kiválthatjuk sütőpapír használatával is).
Egy fazékban őrölt köménnyel, majoránnával, sóval ízesített vizet forralunk, ebben 1-2 perc alatt előfőzzük a káposztaleveleket. Egy evőkanál olajon megdinszteljük a darált húst, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, majd beletesszük a lencsét, a zabpelyhet, fűszerezzük csipetnyi szárított kaporral, petrezselyemzölddel. Hozzáadjuk a tojást, és jól összekeverjük. Megtöltjük a káposztaleveleket és egy jénai tálba sorakoztatjuk őket. Felöntjük paradicsomlével, tejszínnel úgy, hogy legalább félig ellepje a töltelékeket, majd a jénai tetejét ráborítjuk, és kb. 1-1,5 órát 150 fokra előmelegített sütőben sütjük. Az utolsó 10-15 percben vegyük le a jénai tetejét, hogy szépen megpiruljon a káposzta. Tejföllel, zöld kaporral tálaljuk.
Forrás: diabetes.hu
2025. június 5.
Ez minden cukorbeteg gyereknek jár!
2025. június 5.
Figyeljünk magunkra és embertársainkra is!
2025. június 4.
Köszönjük dr. Müller Cecíliának az áldozatos munkáját!
2025. június 4.