Hagyományos cukrok vs. modern édesítőszerek

Megosztás:
Forrás: Pexels

Ismerje meg a különböző cukrok és édesítőszerek hatását a szervezetére, és hogyan érdemes őket okosan használni a mindennapokban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi energiabevitel kevesebb, mint 10%-a származzon szabad cukrokból, ideértve a hozzáadott cukrokat, a mézet, a szirupokat és a gyümölcslevek természetes cukortartalmát.

Az egyszerű cukrok gyorsan megemelik a vércukorszintet, és túlzott mennyiségben elhízáshoz, fogszuvasodáshoz és krónikus betegségekhez vezethetnek.

🔹 Hagyományos cukrok és származékaik 🍬

Fehér kristálycukor (szacharóz)
A legismertebb édesítőszer, melyet cukorrépából vagy cukornádból állítanak elő. Gyorsan felszívódó, magas energiatartalmú (kb. 400 kcal/100 g), tápértéke elhanyagolható, túlzott fogyasztása károsítja a fogakat és növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Barnacukor (finomítatlan nádcukor és melaszos cukor)
Valójában a fehér cukor melasszal keverve. A barna szín és karamellás íz mellett táplálkozás szempontjából alig van különbség a fehér cukorhoz képest. Kalóriatartalma és glikémiás indexe szinte azonos.

Méz 🍯
Természetes édesítőszer, cukor (főleg fruktóz és glükóz) oldata, enyhe vitamin- és ásványianyag-tartalommal. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, de vércukoremelő hatása miatt cukorbetegeknek körültekintően javasolt, 1 év alatti gyermeknek tilos!

🔹 Kalóriamentes vagy csökkentett kalóriatartalmú édesítőszerek 🌱

Természetes intenzív édesítőszerek – Stevia
Dél-amerikai növényből származó, kalóriamentes, akár 200–300-szor édesebb, mint a cukor. Hőstabil, sütéshez-főzéshez is használható, de néhányan enyhe utóízt érezhetnek.

Cukoralkoholok (eritrit, szorbit, xilit)
Kémiailag cukor- és alkoholmolekulák. Alacsony kalóriatartalmúak, vércukorra minimális hatás, de nagy mennyiségben puffadást, hasmenést okozhatnak. A xilit segíti a fogak egészségét.

Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, szukralóz, aceszulfám-K)
Kémiailag előállított, szigorúan szabályozott, kalóriamentes anyagok, amelyek kis mennyiségben hatékonyan csökkentik a cukorbevitel és a napi kalóriabevitel mértékét. Egészséges embereknél a fokozatosság és mértékletesség ajánlott.

🔹 Összegzés 🥄

A cukorfogyasztás mérséklése és az okos édesítés nemcsak a vércukrot, hanem az általános egészséget is támogatja. Betegségek (pl. cukorbetegség, elhízás) esetén az egyéni étrendi ajánlásokat orvos vagy dietetikus határozza meg.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük