Hét szabály a diétához

Modernkori táplálkozásunk olyan mértékben eltért az ember természetes étrendjétől, hogy szervezetünk csupán a tápanyaghiány megszüntetésével már nem képes azt tolerálni.
Ennek eredményeként a fejlett országokban az emberek állapota folyamatosan romlik, amit jelez, hogy az utóbbi 30 évben a cukorbetegek és az elhízottak száma megtízszereződött. A helyes étrenddel kapcsolatban sokszor tanácstalanság mutatkozik, és a számlálhatatlan táplálkozási tipp és hóbort összezavarja az embereket.
Magyarországon vannak az évnek olyan hónapjai, amikor a lakosság többet költött táplálékkiegészítőkre és gyógyszerekre, mint élelmiszerekre. Ez mutatja, hogy a gyógyulás és egészségünk megőrzése érdekében jelentős erőfeszítéseket teszünk, de a lehangoló statisztikai adatok azt mutatják, hogy ezek az erőfeszítések nagyrészt sikertelenek. Ennek ellenére létezik a gyógyulásnak egy hatékony útja. Ehhez fontos megértenünk, hogy ha a táplálkozási oldal „sejtmérgeit” nem csökkentjük és nem közömbösítjük, hiába szedünk táplálék-kiegészítőket, vagy gyógyszereket, az csak olyan, mint vizet meríteni a süllyedő hajóból. Ahhoz, hogy lassítsuk a hajó süllyedését, táplálékaink kiválasztásánál az alábbi 7 szempontot kell figyelembe vennünk.
Táplálékunk jól felszívódó makro- és mikro-tápanyagokban gazdag kell legyen, ne bővelkedjen könnyen felszívódó szénhidrátokat, hanem helyette alacsony glikémiás indexű, a szervezet vércukorszintjét stabilizáló, egészséges szénhidrátokat tartalmazzon, de csak mértékkel. Az antioxidánsokban gazdag táplálék gátolja a szabadgyökök képződését. Kiemelten fontos, hogy a táplálék ne tartalmazzon ízfokozókat, tartósítószereket és színezékeket.
A benne lévő tápanyagoknak serkenteniük kell a sejtjeink működését, visszaállítva saját cukortermelő képességünket, megvédve szervezetünket a fehérje mérgezéstől. Fontos, hogy a táplálék magas fehérjetartalmával pótolja a glikolizáció által tönkretett fehérjékat kötőszöveteinkben és ereinkben.
Saját testünk cukortermelő képességének a helyreállítását sikerrel csak a szénhidrátok drasztikus korlátozásával tudjuk elérni. Fontos, hogy napi kalóriabevitelünknek maximum a 45 százaléka származhat alacsony, 50 alatti glikémiás indexű szénhidrátokból. Emellett lényeges, hogy megemeljük a fehérje bevitelét, elindulva a gyógyulás útján.
2025. június 23.
Ártalmatlannak tűnik, de cukorbetegség is állhat a háttérben!
2025. június 23.
Hogyan változott az elhízás hazánkban?
2025. június 23.
A Nemzetközi Diabetes Szövetség új technológiai és AI munkacsoportja
2025. június 22.
Mozgásterápia, testnek és léleknek
2025. június 21.
Vigyázat! Ismét támadnak az üdülési jogos csalók!
2025. június 21.