Hosszú lesz a nyár: hideg levesek, kevés kalória

Megosztás:

Az utóbbi években kiderült, a nyári forróság gyakran szeptemberben is tombol, ezért most – a salmojedó receptje után – pár új ötlettel jelentkezünk.

Azon túl, hogy ezek a fogások élvezetesek, és főzés nélkül elkészíthetők, a diétázók számára is kiváló alternatívát jelentenek.

A spanyolok mellett érdemes tanulnunk a bolgároktól is: az ő hideg joghurtos uborkalevesük is remek frissítő, ebben csupán joghurt, uborka, kapor és fokhagyma van. Itt egyszerűen összekeverjük az összetevőket, esetleg összeturmixoljuk azokat, más dolgunk nincs, csak az egyéni ízlés számít.

Ha gazdagabb változatot szeretnénk, kipróbálhatjuk az orosz okroshkát, amelynek szintén uborka és joghurt az alapja, de ebben retek, újhagyma és főtt tojás is van, még maradék főtt hússal is gazdagítható.

Aki szereti a kovászos uborkát készíthet levest is belőle: ezt sem kell főzni, és a finom lé sem vész kárba!

A hidegen készített levesek másik sarokpontja a fűszerezés. Amíg a főzéssel készített leveseknél a fűszerek íze a hosszas főzés és a hő hatására oldódik bele a levesbe, s legtöbb esetben a fűszereket a tálalás előtt eltávolítjuk a levesből, addig a hő közreműködése nélkül készülő társaiknál más metódust kell alkalmaznunk. A hideg leveseket őrölt fűszerekkel ízesítjük, majd a kész levest lehetőség szerint néhány órát vagy akár egy éjszakát is a hűtőbe téve hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

A spanyol klasszikus a gazpacho, ezt a csemegét talán sok olvasónk ismeri, de azért közreadjuk a receptet.

Hozzávalók:

  • 70 dkg érett paradicsom, lehetőleg lucullus
  • 1 közepes méretű uborka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 10 dkg szárított fehér kenyér
  • 1/2 l víz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 bő evőkanál borecet
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: A paradicsomokat leforrázom, majd lehúzom a héjukat. Félbe vágom, kimagozom és utána apróbb darabokra metélem és egy nagy tálba teszem. Mellérakom a szintén darabokra metélt, korábban meghámozottuborkát, a paprikadarabokat, majd melléteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olajat és a borecetet. A már egy napja ázó szikkadt kenyeremet kicsit kinyomkodom és szintén a tálba teszem. Botmixer segítségével igen alaposan elsimítom az egészet. Ezután megkóstolom, és ha mindent rendben találtam, akkor jegesen hideg vízzel felöntöm. Ha van kedvem és szeretnék szép, homogén levest, akkor leszűröm és úgy tálalom. A leveshez fokhagymás olajban pirult croutonokat kínálok. Magyarul tehát kis olajban sütött pirítóst.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük