Kék teával a magas koleszterin és a cukorbetegség ellen

Megosztás:

Ez a „különleges” tea furcsának tűnhet a hagyományos teákhoz képest – de számos egészségügyi előny is vele jár.

Sokan nem szeretnek eltérni a megszokott teájuktól, de azok számára, akik hajlandók valami újat kipróbálni, ez a „különleges” tea számos egészségügyi előnnyel járhat. A bizarr megjelenésű ital segíthet bizonyos egészségügyi problémák, például a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.

A „kék tea” Dél-Ázsiából származik, és gyógynövényes főzetként ismert, leggyakrabban pillangós borsóvirág teaként (butterfly pea tea) emlegetik. Egyedi kék színét az antociánoknak köszönheti – ezek természetes pigmentek, amelyek néhány, a keverékben található virágban fordulnak elő.

Ha a szín miatt idegenkednénk tőle, ne aggódjunk, mert az íze egyáltalán nem olyan furcsa, mint ahogy kinéz. Akik már próbálták ezt az élénk árnyalatú italt, enyhén földes, virágos és mérsékelten édes ízű teaként jellemezték.

Amit még fontos tudni, hogy koffeinmentes ital, amennyiben nem adunk hozzá semmilyen egyéb összetevőt. És bár nem nyújt azonnali energialöketet, ha beépítjük az étrendünkbe, hosszú távon számos jótékony hatást tapasztalhatunk.

Antioxidánsokban gazdag és segíthet a cukorbetegség megelőzésében

A szakértők szerint a szinte kalóriamentes „kék tea” tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a káros szabad gyököket. Ezek a szabad gyökök hosszú távon bizonyos betegségek, például a cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések kialakulásához vezethetnek.

Egy csésze „kék tea” segíthet javítani az inzulinérzékenységet és csökkenteni a vércukorszint kiugrásait, így különösen hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek vagy azoknak, akiknél fennáll a betegség kockázata. A „kék tea” fogyasztása elősegítheti a szív egészségét is, mivel javítja a vérnyomást és csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét. Ráadásul a kutatások szerint a teakeverék előállításához használt kivonat segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, mivel tágítja az ereket és javítja a véráramlást.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kivonat antitrombotikus hatásokkal is rendelkezhet. A szakértők szerint ez megakadályozhatja a vérrögök kialakulását, így csökkentve a szívroham és a stroke kockázatát.

Segíthet a fogyásban és a memória javításában

A pillangós borsóvirág tea elősegítheti a fogyást, mivel fokozza a teltségérzetet, javítja az emésztést, valamint olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek fokozhatják az anyagcserét. Állatkísérletek szerint a pillangós borsó kivonat javíthatja a memóriát és lassíthatja az Alzheimer-kór okozta emlékezetvesztést.

A kozmetikai iparban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen számos bőrápolási szérumban, hajpermetben és samponban is megtalálható. Egy 2021-es tanulmány szerint a pillangós borsó kivonat akár 70%-kal növelheti a bőr hidratáltságát már egy órával a felvitel után.

A „kék tea” mérsékelt fogyasztása általában biztonságos, azonban nagy mennyiségben kellemetlenségeket okozhat. Egyesek hányingert, gyomorfájást vagy hasmenést tapasztaltak. Ha gyógyszer mellett szeretnénk használni, előtte érdemes konzultálni orvosunkkal.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük