Készüljünk együtt a farsangra! Cukormentes fánk recept
- Gasztro
 - 2025. január 6.
 - 110
 
                    A farsangi időszak kedvence lehet ez a könnyen elkészíthető, cukormentes fánk. Íme a recept lépésről lépésre.
Hozzávalók
- 500 g liszt
 - 30 g poreritrit
 - 30 g friss élesztő
 - 300 ml langyos tej
 - 5 db tojássárgája
 - 50 g vaj
 - 1 csipet só
 - 1 evőkanál rum (elhagyható)
 - olaj a sütéshez
 - cukormentes lekvár a tálaláshoz
 
Elkészítés
Langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. Állítsuk össze a tésztát. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a poreritritet, egy csipet sót és a puha vajat. Öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet, a rumot, majd adjuk hozzá a tojássárgájákat. Robotgéppel vagy kézzel alaposan dolgozzuk össze a tésztát. A tésztát lefedjük fóliával, és meleg helyen 30-45 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
Lisztezzük a nyújtódeszkát, majd a tésztát 1,5-2 cm vastagra nyújtsuk. Egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval szaggassuk ki a fánkokat. A fánkokat 20 percig pihentessük.
Egy edényben vagy serpenyőben 160-170 fokos olajat melegítünk. A fánkokat először fedő alatt sütjük 1-2 percig az egyik oldalukon, amíg aranybarnák lesznek. Ezután megfordítjuk őket, és a másik oldalukat fedő nélkül sütjük készre.
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. Cukormentes lekvárral tálaljuk.
2025. november 3.
Az inzulinkezelés lehetséges módjai, sémái
2025. november 3.
Dupla csoki, nulla bűntudat – a ricottás álomtorta
2025. november 3.
Bringatúra, víz és kaland: így hódították meg az Alpok–Adria útvonalát
2025. november 2.
Sertéskaraj barbecue mártással
2025. november 1.