Készüljünk együtt a farsangra! Cukormentes fánk recept
- Gasztro
- 2025. január 6.
- 78

A farsangi időszak kedvence lehet ez a könnyen elkészíthető, cukormentes fánk. Íme a recept lépésről lépésre.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 30 g poreritrit
- 30 g friss élesztő
- 300 ml langyos tej
- 5 db tojássárgája
- 50 g vaj
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rum (elhagyható)
- olaj a sütéshez
- cukormentes lekvár a tálaláshoz
Elkészítés
Langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. Állítsuk össze a tésztát. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a poreritritet, egy csipet sót és a puha vajat. Öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet, a rumot, majd adjuk hozzá a tojássárgájákat. Robotgéppel vagy kézzel alaposan dolgozzuk össze a tésztát. A tésztát lefedjük fóliával, és meleg helyen 30-45 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
Lisztezzük a nyújtódeszkát, majd a tésztát 1,5-2 cm vastagra nyújtsuk. Egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval szaggassuk ki a fánkokat. A fánkokat 20 percig pihentessük.
Egy edényben vagy serpenyőben 160-170 fokos olajat melegítünk. A fánkokat először fedő alatt sütjük 1-2 percig az egyik oldalukon, amíg aranybarnák lesznek. Ezután megfordítjuk őket, és a másik oldalukat fedő nélkül sütjük készre.
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. Cukormentes lekvárral tálaljuk.
2025. június 5.
Ez minden cukorbeteg gyereknek jár!
2025. június 5.
Figyeljünk magunkra és embertársainkra is!
2025. június 4.
Köszönjük dr. Müller Cecíliának az áldozatos munkáját!
2025. június 4.