Készüljünk együtt a farsangra! Cukormentes fánk recept
- Gasztro
- 2025. január 6.
- 68

A farsangi időszak kedvence lehet ez a könnyen elkészíthető, cukormentes fánk. Íme a recept lépésről lépésre.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 30 g poreritrit
- 30 g friss élesztő
- 300 ml langyos tej
- 5 db tojássárgája
- 50 g vaj
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rum (elhagyható)
- olaj a sütéshez
- cukormentes lekvár a tálaláshoz
Elkészítés
Langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. Állítsuk össze a tésztát. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a poreritritet, egy csipet sót és a puha vajat. Öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet, a rumot, majd adjuk hozzá a tojássárgájákat. Robotgéppel vagy kézzel alaposan dolgozzuk össze a tésztát. A tésztát lefedjük fóliával, és meleg helyen 30-45 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
Lisztezzük a nyújtódeszkát, majd a tésztát 1,5-2 cm vastagra nyújtsuk. Egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval szaggassuk ki a fánkokat. A fánkokat 20 percig pihentessük.
Egy edényben vagy serpenyőben 160-170 fokos olajat melegítünk. A fánkokat először fedő alatt sütjük 1-2 percig az egyik oldalukon, amíg aranybarnák lesznek. Ezután megfordítjuk őket, és a másik oldalukat fedő nélkül sütjük készre.
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. Cukormentes lekvárral tálaljuk.
2025. április 17.
Milyen a tökéletes sonka?
2025. április 16.
Miért jelent problémát, ha van pár kg testsúlyfölöslegünk?
2025. április 15.
Kockázatcsökkentő ételek
2025. április 14.
A tökéletes reggeli az inzulinrezisztencia ellen
2025. április 12.
Itt a kullancs-invázió, így védekezhetünk
2025. április 11.