Kockázatcsökkentő ételek

Nem csupán a cukorbetegség, de a rák kialakulásának kockázatát is mérséklik.
Mi az a glutation?
Egy antioxidáns, amely számos növényi és állati termékben megtalálható, és döntő szerepet játszik a test különböző funkcióiban, beleértve a szövetek helyreállítását is. Antioxidánsként azonban fő előnye, hogy képes csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben.
Az oxidatív stressz akkor lép fel, ha túl sok szabad gyök van, ami károsíthatja a szervezet sejtjeit. Ez számos súlyos egészségügyi problémához vezethet, például rákhoz, vesebetegséghez, cukorbetegséghez és neurológiai rendellenességekhez, például Alzheimer-kórhoz.
Az antioxidánsok, például a glutation bevitelének növelése segíthet megelőzni ezeket a betegségeket és életeket menteni. Fontos tudni, hogy az életkor előrehaladtával csökken a szervezet glutation-termelő képessége, ezért előnyös, ha több, ebben az anyagban gazdag ételt fogyasztunk.
A glutation szintetizálódik a sejtekben, főleg a májban. A szervezet önállóan is képes előállítani, feltéve, hogy a szükséges aminosavak rendelkezésre állnak.
A glutationszintet csökkentő tényezők:
- feszültség
- fertőzések
- rossz táplálkozás
- alkoholfogyasztás
- méreganyagok (gyógyszerek, vegyszerek)
- öregedés
Milyen ételeket ajánlott enni?
- csirke
- tojás
- dióféléket
- kelbimbó
- karfiol
- spenót
- hüvelyesek
- avokádó
Néhány embernél mellékhatások jelentkezhetnek, például gyomorgörcs vagy puffadás.
Ha aggódik amiatt, hogy nem kap elegendő glutationt, vagy növelni szeretné annak szintjét az étrendjében, érdemes lehet megfontolni a kiegészítők szedését – tanácsolja az rbc.ua. Ehhez persze konzultáljon orvosával.
Forrás: MH
- Szuperétel lehet a cukorbetegség és a magas vérnyomás új ellenszere
- Kakaós muffin – diétásan
- Szénhidrátszámolás: nem bonyolult, de gyakorlást igényel
- Kötelező lenne ezt fogyasztania a cukorbetegeknek
- Milyen vizsgálatok mutatják ki az inzulinrezisztenciát?
- Gyakori szokás, amely cukorbetegséghez vezet
2025. szeptember 29.
Magas cukortartalmú gyümölcs csökkentheti a cukorbetegség kockázatát
2025. szeptember 29.
Milliók szenvednek cukorbetegségben anélkül, hogy tudnának róla
2025. szeptember 29.
Ezek az édes italok 25%-kal növelhetik a diabétesz kockázatát
2025. szeptember 28.
Diós-almás zabkása fahéjjal
2025. szeptember 28.
Az idősebb férfiak esetében sokszor diagnosztizálatlan marad a cukorbetegség
2025. szeptember 28.