Kockázatcsökkentő ételek

Nem csupán a cukorbetegség, de a rák kialakulásának kockázatát is mérséklik.
Mi az a glutation?
Egy antioxidáns, amely számos növényi és állati termékben megtalálható, és döntő szerepet játszik a test különböző funkcióiban, beleértve a szövetek helyreállítását is. Antioxidánsként azonban fő előnye, hogy képes csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben.
Az oxidatív stressz akkor lép fel, ha túl sok szabad gyök van, ami károsíthatja a szervezet sejtjeit. Ez számos súlyos egészségügyi problémához vezethet, például rákhoz, vesebetegséghez, cukorbetegséghez és neurológiai rendellenességekhez, például Alzheimer-kórhoz.
Az antioxidánsok, például a glutation bevitelének növelése segíthet megelőzni ezeket a betegségeket és életeket menteni. Fontos tudni, hogy az életkor előrehaladtával csökken a szervezet glutation-termelő képessége, ezért előnyös, ha több, ebben az anyagban gazdag ételt fogyasztunk.
A glutation szintetizálódik a sejtekben, főleg a májban. A szervezet önállóan is képes előállítani, feltéve, hogy a szükséges aminosavak rendelkezésre állnak.
A glutationszintet csökkentő tényezők:
- feszültség
- fertőzések
- rossz táplálkozás
- alkoholfogyasztás
- méreganyagok (gyógyszerek, vegyszerek)
- öregedés
Milyen ételeket ajánlott enni?
- csirke
- tojás
- dióféléket
- kelbimbó
- karfiol
- spenót
- hüvelyesek
- avokádó
Néhány embernél mellékhatások jelentkezhetnek, például gyomorgörcs vagy puffadás.
Ha aggódik amiatt, hogy nem kap elegendő glutationt, vagy növelni szeretné annak szintjét az étrendjében, érdemes lehet megfontolni a kiegészítők szedését – tanácsolja az rbc.ua. Ehhez persze konzultáljon orvosával.
Forrás: MH
2025. április 18.
A termékenységet és a jószerencsét táplálták a húsvéti hagyományok
2025. április 17.
Milyen a tökéletes sonka?
2025. április 16.
Miért jelent problémát, ha van pár kg testsúlyfölöslegünk?
2025. április 15.
Kockázatcsökkentő ételek
2025. április 14.
A tökéletes reggeli az inzulinrezisztencia ellen
2025. április 12.