Magas cukortartalmú gyümölcs csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Megosztás:

Egy tanulmány szerint a gyümölcs javítja a vércukorszintet. Nemcsak csökkentheti a cukorbetegség kockázatát, hanem a testzsírszintet is segít kontroll alatt tartani.

Meglepő fordulat: a mangó segíthet a cukorbetegség megelőzésében

Sokan úgy gondolják, hogy a magas cukortartalmú gyümölcsök, mint például a mangó, nem tesznek jót a vércukorszintnek, és nem segítenek a cukorbetegség megelőzésében. Egy új kutatás azonban ennek épp az ellenkezőjét mutatta ki.

A mangó jótékony hatással lehet a vércukorszintre

A trópusi gyümölcsök cukortartalma széles skálán mozog: 10 és 50 gramm között. A mangó a skála felső részén helyezkedik el, ezért sokan kerülik, ha egészséges nassolnivalót keresnek. Ám Raedeh Basiri, klinikai táplálkozástudományi kutató legújabb tanulmánya szerint a mangó – cukortartalma ellenére – pozitívan befolyásolhatja az anyagcserét és a testösszetételt, különösen azoknál, akik prediabéteszes állapotban vannak.

Ez az első hosszú távú klinikai vizsgálat, amely bizonyította, hogy a mangó rendszeres fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Miért előnyös a mangó fogyasztása?

A mangóban nemcsak természetes cukor, hanem rostok, vitaminok, antioxidánsok és más hasznos tápanyagok is megtalálhatók. Ezek együtt segíthetik a vércukorszint stabilizálását, szemben a sokszor „egészségesként” reklámozott, alacsony cukortartalmú, de feldolgozott élelmiszerekkel – például bizonyos müzliszeletekkel –, amelyek tápértéke jóval alacsonyabb lehet, és akár fokozhatják is a diabétesz kockázatát.

„A cél, hogy az embereket arra ösztönözzük: építsék be a teljes értékű gyümölcsöket, például a mangót is, az egészséges étkezésbe – akár a cukorbetegség megelőzése érdekében is” – hangsúlyozta Basiri.

A kutatás eredményei

A vizsgálat során a résztvevők vércukorszintjét, inzulinválaszát és testzsírszázalékát hat hónapon át figyelték. A kutatás végére kiderült, hogy azok, akik naponta ettek mangót (ami körülbelül 32 gramm természetes cukrot jelentett), jobb eredményeket mutattak, mint azok, akik alacsonyabb cukortartalmú (11 grammos) granolaszeletet fogyasztottak rendszeresen – számolt be róla a Science Daily.

A tanulság: nem minden természetes cukortartalmú étel káros – a teljes értékű gyümölcsök, mint a mangó, okosan beépítve az étrendbe hasznos szövetségesei lehetnek az anyagcsere egészségének és a cukorbetegség megelőzésének.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük