Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?
- Egészség
- 2025. szeptember 22.
- 38

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért.
Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.
A cukormentes üdítőitalok is növelhetik a cukorbetegség rizikóját?
Az üdítőitalokkal kapcsolatosan már régóta közismert, hogy a cukortartalmuk miatt nem ajánlottak – különösen cukorbetegeknek nem. 1 dl üdítő ugyanis kb. 10 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami 1 kis tenyérnyi szelet kenyérnek (kb. 30-35 gramm tömegű szelet) felel meg. Ezért aztán egyre több cukormentes üdítő, szörp terjedt el, mint egészséges alternatívák. Holott attól, hogy valami cukorhelyettesítőt tartalmaz és így nincs jelentős szénhidrát tartalma, még nem biztos, hogy egészséges is, és a mindennapi étkezésben beépíteni javasolt!
Erre mutatott rá egy friss ausztrál kutatás, amely szerint már napi egy doboz cukormentes üdítő 38%-kal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Paradox módon, ez még a cukros üdítők által előidézett rizikónál is nagyobb lehet, azok ugyanis „csak” 23%-os kockázatot hordoznak. Az ausztrálok ezt az eredményt egy 14 éves utánkövetéses vizsgálatsorozatból szűrték le, amelybe több, mint 36 ezer felnőttet vontak be.
– Sok cukorbeteg tévesen azt gondolja, hogy nincs más dolga az étrendjével, mint a mostani alapanyagokból cukormentes verziót választani, legyen szó akár kekszről, fagyiról, üdítőitalról. Holott ez a friss elemzés azt bizonyítja, hogy nem csak a cukros, de a cukorhelyettesítőkkel édesített táplálékokkal és italokkal is nagyon körültekintően kell eljárni – hangsúlyozza a dietetikus. – Az is fontos tanulsága a kutatásnak, hogy míg a cukros üdítők a gyorsan felszívódó szénhidrát tartalmuk miatt járulhatnak hozzá az elhízáshoz és így a diabéteszhez, addig az édesítőszeres italoknál még pontosan nem ismerjük a hatásmechanizmust, de nagy valószínűséggel befolyásoljak az anyagcserét, többnél felmerült a magasabb inzulinválasz kiváltása és befolyásolhatják a bélmikrobiomot is, valószínűleg ezek a hatások okozzák a negatív hatásukat a rendszeres, napi szintű fogyasztásuk esetén.
Tévhit, hogy a mesterséges édesítőszereket korlátlanul lehet fogyasztani?
Igen, ez alapvetően tévhit, de nem azért, mert tudományosan bizonyítottan rákkeltőek lennének – ha ugyanis betartjuk a megengedhető beviteli értéket, a forgalomban lévő termékek biztonságosak ebből a szempontból. Inkább arról van szó, hogy még a mértéket betartva sem feltétlenül a mesterséges édesítők jelentik a legjobb választást sem egészségeseknek, sem fogyni vágyóknak. A WHO legújabb ajánlása szerint az energiát nem adó édesítőszerek rendszeres használata nem ajánlott a testsúlycsökkentés eléréséhez. Érdemes inkább arra törekedni, hogy csökkentsük cukorbevitelünket, kevesebb édes ízű alapanyagot fogyasszunk és természetes cukrokból, például gyümölcsökből fedezzük a napi szükségletünket, akár használjuk őket sütemények édesítésére, napközbeni kisétkezésre. Továbbá, az egészséges táplálkozásnak megfelelően igyekezzünk ételeink édesítését csökkenteni és a legszükségesebb esetben alkalmazni édesítőket, legyen szó természetes vagy mesterséges édesítőszerekről.
Minél természetesebb, annál jobb
– A friss kutatás egy újabb aspektusát mutatta fel a mesterséges édesítőszerek lehetséges kockázatainak. Ez illeszkedik abba az egyértelmű szakmai iránymutatásba, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is elfogad, vagyis, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert lenne szabad beillesztenünk az étrendünkbe, és ez igaz a folyadékokra is – hangsúlyozza Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC. – Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, sokat segít, ha mindig elolvassuk az élelmiszercímkét, hiszen onnan információt nyerhetünk arról, hogy milyen édesítőszerek és egyéb anyagok rejlenek élelmiszereinkben. Annak pedig, aki – akár cukorbetegként – a számára legmegfelelőbb, ugyanakkor élvezhető és megvalósítható étrendet szeretné felépíteni, a leghasznosabb, ha részt vesz néhány dietetikai konzultáción, ahol egészen biztosan megdől néhány tévhite és gyakorlati tanácsokat is kap az egészséges táplálkozáshoz.
Édesítőszeres termékek fogyasztását, legyen szó akár üdítőitalról, kekszről vagy csokoládéról nem javasolt minden nap az étkezésbe illeszteni cukorbetegeknek és egészségeseknek sem. Ahogy a hagyományos édességeknél is az a javasolt, hogy hetente pár alkalommal kis mennyiségben férnek bele egy egészséges étrendbe, így az édesítőszeres termékekkel is hasonlóan érdemes gondolkodni!
Forrás: cukorbetegkozpont.hu
- Szuperétel lehet a cukorbetegség és a magas vérnyomás új ellenszere
- Kakaós muffin – diétásan
- Szénhidrátszámolás: nem bonyolult, de gyakorlást igényel
- Kötelező lenne ezt fogyasztania a cukorbetegeknek
- Milyen vizsgálatok mutatják ki az inzulinrezisztenciát?
- Gyakori szokás, amely cukorbetegséghez vezet
2025. szeptember 29.
Magas cukortartalmú gyümölcs csökkentheti a cukorbetegség kockázatát
2025. szeptember 29.
Milliók szenvednek cukorbetegségben anélkül, hogy tudnának róla
2025. szeptember 29.
Ezek az édes italok 25%-kal növelhetik a diabétesz kockázatát
2025. szeptember 28.
Diós-almás zabkása fahéjjal
2025. szeptember 28.
Az idősebb férfiak esetében sokszor diagnosztizálatlan marad a cukorbetegség
2025. szeptember 28.