Mit és mikor együnk?

Mai felgyorsult életünk, nem megfelelő táplálkozási szokásaink gyakran vezetnek a metabolikus szindróma kialakulásához. ennek tünetei a magas vérnyomás, fáradékonyság, súlygyarapodás, szívbetegség, cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés, és egyebek mellett az ízületi fájdalmak. Az ezekre a betegségekre szedett gyógyszerek nem a kiváltó problémát veszik célba, hanem csak a tüneteket kezelik. Mikor a metabolikus szindróma tünetei közül már 4-et észleltünk magunkon, nagy a valószínűsége annak, hogy valamilyen fokú inzulinrezisztenciában is szenvedünk. A keletkezett probléma okának a felszámolásához létfontosságú a testidegen étkezés és életmód felszámolása.
Mindenekelőtt össze kell állítanunk saját 40 glikémiás indexű diétánkat. A 40 GL diéta a gyakorlatban azt jelenti, hogy étrendünk napi 5 étkezést kell tartalmazzon, 10 glikémiás terhelésű reggelivel, ebéddel és vacsorával, és 5 glikémiás terhelésű tízóraival és uzsonnával. A főétkezés a bőséges fehérje- és zsírtartalmú, de csak 10 GL mennyiségű szénhidrát-tartalmú ebéd kell legyen. Ehetünk húst, halat vagy magas fehérjetartalmú zöldségeket, mint a bab, a lencse és a szójatermékek, például a tofu. Étrendünk nem kell zsírszegény legyen, salátaöntetekhez választhatunk hidegen sajtolt magolajakat, például lenmagolajat. Pároláshoz, dinszteléshez használhatunk vajat, kókuszvajat vagy olivaolajat. Ételeinket krémesíthetjük adott esetben szezámkrémmel, kókusztejjel vagy kókuszkrémmel is.
A szénhidrátok annál gyorsabban szívódnak fel, minél jobban megfőttek. Törekednünk kell tehát arra, hogy a szénhidrátokat a legnyersebb formájukban fogyasszuk. Az elkészítés módját tekintve, jobb, ha a párolást, vagy a dinsztelést választjuk, mert ezek kevésbé emelik meg az étel glikémiás terhelését. Sütéshez használjunk sütőt, növényi olajok helyett a vaj, kókuszvaj vagy olivaolaj használata javasolt. Zöldségek közül a keményítőt nem tartalmazó zöldségeket, a leveles zöldségeket részesítsük előnyben, mert ezek glikémiás terhelése alacsony. A szénhidrátokban gazdag keményítőtartalmú zöldségek – így a burgonya, a rizs, kukorica, tök – fogyasztását viszont korlátoznunk kell. Magas cukortartalmuk miatt a gyümölcsök fogyasztását a nap első felére, inkább tízóraira időzítsük. A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése a reggeli, ezért fontos, hogy tápláló, ásványi anyagokban, vitaminokban és fehérjében gazdag legyen. A nap végén törekednünk kell arra, hogy a vacsorát legalább két órával a lefekvés előtt befejezzük. A vacsoránál lényeges. hogy alacsony glikémiás terhelésű legyen ás megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazzon.
2025. június 2.
Itt olyan vagyok, amilyen vagyok!
2025. június 2.
Különleges történet, kizárólag cukorbetegeknek
2025. június 2.
Áldozatos munkával a cukorbetegekért
2025. június 1.
Három ideális sport kezdő életmódváltók számára
2025. május 31.
IGT, avagy csökkent glükóztolerancia: mit érdemes tudni róla?
2025. május 30.