Amerikai kutatók nemrégiben három hosszú távú megfigyeléses vizsgálat eredményeit elemezték. Nem kihagyva a testsúlygyarapodás kérdését sem.
A vizsgálatok közül a Health Professionals Follow-up Study 27.521 férfit, a Nurses’ Health Study 61.680 nőt, a Nurses’ Health Study II 55.684 fiatalabb nő különböző vonatkozású adatait tartalmazta. A megfigyelés kezdetén mindannyian mentesek voltak mindenfajta krónikus megbetegedéstől.
A megfigyeltek dióféle-fogyasztását elemezték 4 éves bontásban. Azt vizsgálták, hogy van-e bármilyen kapcsolat 4-4 éves periódusokban a diófélék fogyasztása és 20–24 éves időtartam alatt a testsúly alakulása között. A vizsgálat végén 21.322 személy testtömegindexe haladta meg a 30 kg/m2-t, vagyis volt elhízottnak tekinthető. Az átlagos testsúly-gyarapodás mindhárom vizsgált csoportban évente 0,32 kg-ot tett ki.
A diófélék fogyasztásának egy nap alatt 14 g-mal történt növelése szignifikáns kapcsolatot mutatott a 4 éves periódusokban a kisebb arányú testsúlyváltozással: dió esetében ez -0,37 kg-ot, földimogyoró esetében -0,15 kg-ot. Ahányszor napi 14 g-mal növelték a diófélék fogyasztását, annál jobban csökkent az elhízás kockázata, legnagyobb mértékben a dió esetében akár 15%-kal is. A vizsgált személyek európai származású, magasan képzett és jobb módban élő egészségügyi dolgozók voltak, így az eredmények más populációkra nem feltétlenül általánosíthatók.