Nassolnál? Cukorbetegként is van megoldás!

Megosztás:

Diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják az alábbi finomságokat, amelyeknek a szénhidrát- és hozzáadottcukor-tartalma is alacsony.

Amikor az embert cukorbetegséggel diagnosztizálják, első dolga megtanulni szelektálni az ételeket a szénhidráttartalmuk szerint, és utána ennek megfelelően táplálkozni. Nehéz e feltételek mellett édes nassolnivalót találni, de a Healthline összeállítása szerint nem lehetetlen.

Étcsokoládé

Visszafogott mennyiségben egészséges és finom édesség az étcsokoládé. A kakaó gazdag flavonoidokban, ezek a növényi molekulák pedig hatékonyak lehetnek az inzulinrezisztenciában és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél gyakori szívbetegségek ellen. Válasszunk legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét, és ebből legfeljebb 25-30 grammot fogyasszunk el egy alkalommal.

Körte

Magas rosttartalmának köszönhetően a körtében lévő fruktóz lassan szívódik fel emésztés közben. Érdemes kipróbálni grillezve is.

Alma

Az alma sokféleképpen felhasználható, és igen alacsony a glikémiás indexe , vagyis nem ugrik meg fogyasztása után a vércukorszint. Az almából hozzáadott cukor nélkül is kellemes kompótot lehet készíteni, de nyersen is különleges csemege lehet egy kis fahéjjal meghintve.

Szőlő

Akárcsak az előbbiek, a szőlő is tele van egészséges rostokkal, amelyek megfelelő szinten tartják a vércukrot étkezés után. A kékszőlőben az antioxidánsok mellett polifenolok is találhatók: ezek a természetes vegyületek védik sejtjeinket a károsodást okozó oxidatív stressztől és a diabétesz szövődményeitől. Fagyasztott csemegének is ajánljuk.

Görög joghurt

A krémes, sűrű görög joghurt laktató finomság, emellett magas fehérjetartalmának köszönhetően csökkenti az étvágyat. Kutatások szerint napi fogyasztása karbantartja a vércukorszintet. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy ne cukrozottat vegyünk. Amennyiben édesíteni szeretnénk, inkább gyümölcsöket adjunk hozzá vagy fahéjjal ízesítsük.

Chia puding

A chiamag sok rostot, fehérjét és ómega-3 zsírsavat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása nemcsak a vércukorszintet, hanem a diasztolés vérnyomásértéket is csökkenti. Egy adaghoz 120-150 milliliter növényi italt (például mandulatejet) és 25-30 gramm chiamagot keverjünk össze, és tegyük a hűtőbe legalább két órára, hogy a magok magukba szívják a nedvességet és a keverék pudingos állagúvá váljon. Ízesíthetjük egy egészen kicsi mézzel vagy juharsziruppal is, de inkább gyümölcsöket válasszunk mellé.

A házilag elkészíthető nassolnivaló csökkenti az édesség iránt érzett vágyunkat, és egyben fel is tölt minket energiával. Kutatások szerint az úgynevezett fákon termő diófélék (dió, mandula, kesudió, pisztácia, pekándió, mogyoró) fogyasztása mérsékli az inzulinrezisztenciát.

Gyümölcsös túró

A gyümölccsel megbolondított túró egy fehérjedús nassolnivaló, amely rostot is tartalmaz. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek bizonyítottan segítenek az inzulinrezisztencia megelőzésében és a súlycsökkentésben. Egy 482 ezer fős mintán végzett vizsgálat szerint pedig a gyümölcsfogyasztás mérsékli az érrendszeri szövődmények kialakulását a cukorbetegeknél. A gyümölcsös túróhoz néhány evőkanál túrót keverjünk össze apróra vágott vagy villával összetört gyümölcsökkel, például almával, eperrel, áfonyával vagy kivivel.

Diákcsemege

Érdemes a diákcsemegét is otthon elkészíteni, mert a bolti változatnak túl nagy lehet a szénhidrát- és kalóriatartalma. Tehetünk bele a fent említett csonthéjasok mellé fehérjében és rostokban gazdag tökmagot és napraforgómagot is, valamint cukrozatlan aszalt gyümölcsöket, de még akár egy kis étcsokoládét is.

Banánszorbet

Nagyszerű nassolnivaló a banánszorbet is, amelyhez egyetlen hozzávaló szükséges. A banánt meghámozva tegyünk a fagyasztóba 2-3 órára. Pár csepp citromlével meglocsolva megelőzhetjük a bebarnulását. A fagyott banánt robotgéppel turmixoljuk krémes állagúvá, és azonnal fogyaszthatjuk is.

Fehérjeturmix

A smoothie-nak nevezett turmixokban akár zöldségek is lehetnek a gyümölcsök mellett, ugyanis ezekre is jellemző a magas fehérje- és rosttartalom. A turmix alapjául szolgáló tejsavófehérje lassítja a gyomor kiürülését és fokozza az inzulinelválasztást. A fehérjeturmixba tehetünk bármilyen tejet vagy növényi italt, fehérjeport, leveles zöldséget és gyümölcsöket tetszés szerint. Turmixoljuk krémesre és azonnal fogyasszuk el.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük