Nyári gyümölcsök: nem mind egészséges!

Megosztás:
Forrás: Pixabay

Nyáron tobzódunk az édes gyümölcsökben – némelyik azonban ha nem is "tiltott gyümölcs", de módjával fogyasztható cukorbetegek számára.

A nyári időszak tele van csábító, de a diabétesz szempontjából kockázatos finomságokkal, például fagylalttal, gyümölcsökkel és koktélokkal. „Sokan azt gondolják, hogy a gyümölcs nagyon egészséges, de ez féligazság, mert magas a fruktóz- és glukóztartalmaFogyasszunk gyümölcsöt, de nem mindegy, mennyit, mikor és hogyan. Például a gyümölcslé nagyon hirtelen és nagymértékben megemeli a vércukorszintet, ezért sem IR-eseknek, sem cukorbetegeknek nem javasolt a fogyasztása” – hangsúlyozza dr. Borús Hajnal, a Budai Egészségközpont diabetológus, belgyógyász, endokrinológus szakorvosa.

A gyümölcsök közül a zöldalma és a bogyós gyümölcsök (ribizli, szamóca, egres) alacsonyabb glikémiás indexűek, így ezek mértékkel biztonságosan fogyaszthatók. A görögdinnye, érett banán vagy a barackok magas cukortartalmuk miatt kerülendők.

A gyümölcsöket érdemes étkezés végén, fehérjével vagy rostos ételekkel kombinálva fogyasztani.

A zöldségek ezzel szemben remek választásnak számítanak, mivel minimális hatásuk van a vércukorszintre. Nyaralás alatt javasolt a mediterrán étrend követése, sok zöldséggel és tenger gyümölcseivel.

Forrás: hazipatika.com

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük