Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A diétás étrend egy átfogó, sokrétű szemléleti változás, amelyben az egészség helyreállításán, a természetes íz és étvágy megőrzésén, s új ízek megismerésén van a hangsúly.

A legfontosabb ebben a folyamatban, hogy a táplálkozási szokásaink megváltoztatását tudatossá tegyük. Higgyünk abban, hogy szokásaink megváltoztathatók, ha kellő ismeretekre teszünk szert ezen a téren, és elegendő energiát fordítunk az irányváltásra. Jelenleg nem a különféle fertőző betegségek, nem is a környezetszennyezésből eredő egészségkárosodások okozzák a legtöbb halálesetet, hanem az egészségtelen táplálkozás testünkben kifejtett káros következményei. Évezredekkel ezelőtt is ez volt a helyzet, amikor a környezetszennyezés még ismeretlen fogalom volt a világban. 2000 évvel ezelőtt Néró császár ezt kérdezte Senecától: „Honnan e sok betegség?” A válasz így hangzott: „Uram, számlálja meg a szakácsait!

A 21 század egyik legkomolyabb egészségügyi és társadalmi problémája a kövérség

Szinte az egész világon egyre több a túlsúlyos ember, amely a mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás következménye. Azonban az egyik alapvető emberi gyengeségünk az, hogy nem tudunk ellenállni kísértéseknek, főleg ha ételekről van szó. Így általában akkor kezdünk el odafigyelni a táplálkozásunkra, amikor már kialakult valami betegség a szervezetünkben, és/vagy már nem merünk a tükörbe nézni. Ilyenkor a diétás ételek segítségünkre lehetnek.

Egy bölcs mondás szerint: „Fogunkkal ássuk meg sírunkat.” Ilyen körülmények között nem csoda, hogy emberek milliói halnak meg szívinfarktusban, és szenvednek örökletes betegségekben. Ez azért is sajnálatos, mert a betegségek nem öröklődnek, csak a hajlam. Jelenlegi életmódunk azonban nem elnyomja, hanem előhozza belőlünk a különböző betegségekre való fogékonyságot, tovább növelve az önmagukat „halálba evők” népes táborát. A változás szele azonban már megérintett bennünket. Nálunk is egyre többen igénylik a tudatos táplálkozás feltételeinek megteremtését. Ez a vágy ösztönösen sarkall bennünket a „csak egyszer élünk” vagy „az az enyém, amit megeszek” szemlélettől való elfordulásra. Ebben a folyamatban nagy szerepe van az utóbbi években mind intenzívebbé váló egészségnevelésnek, a saját magunk iránti felelősség felélesztésének.

Mi a különbség a diéta és a fogyókúra között?

Manapság összekeveredett a két kifejezés, pedig nagy különbség van egy diéta és egy fogyókúra között. A fogyókúra célja egyértelműen a fogyás, míg egy diéta általában egy bizonyos betegség gyógyítására vagy megelőzésére szolgál, amelynek sokszor súlyvesztés is a következménye. Egy fogyókúra általában rövidtávú és drasztikus – azaz szinte mindig ki kell hagyni egyik-másik ételcsoportot, amely a fogyást elősegíti. A legtöbb diéta egészségesebb, de több időt is igényel – viszont könnyebb a betartása, és sokszor életmóddá is válhat. Természetesen léteznek olyan diéták, amelyek szintén tiltanak bizonyos ételcsoportokat (pl. a candida diéta a cukrot), és ezáltal súlycsökkenést eredményeznek. Éppen ezért a fogyókúrázni kívánók sokszor jobban járnak, ha diétás ételeket fogyasztanak.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük