Padlizsán és ropogós csicseriborsó tahinivel

Megosztás:

A legkorábbi, Ázsiából Európába behozott padlizsánfajták kicsik és fehérek voltak, és nagyon hasonlítottak a tojásra. Ma a leggyakoribb fajták lila színűek és hosszúkás alakúak. 

Padlizsán

A padlizsán kiváló forrása az olyan erős antioxidánsoknak, mint az antociánok, amelyek javíthatják az inzulinérzékenységet, csökkenthetik a gyulladást és védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri szövődményekkel szemben. A nazunin a padlizsánban található fő antocianin, amely a héjának lila színét adja.

Bár technikailag gyümölcs, a padlizsán húsos textúrájú és pikáns ízű. Akár sült vagy grillezett, ízletes és laktató, valamint tápanyagokban is gazdag.

Csicseriborsó

A garbanzo babként is ismert csicseriborsó a mediterrán konyhában gyakran használt, népszerű hüvelyes. Leggyakrabban humusz formájában fogyasztják, mivel a legtöbb humuszrecept alapanyaga.

A többi hüvelyeshez hasonlóan a csicseriborsó természetes egyensúlyban tartalmaz fehérjét és finomítatlan szénhidrátokat, ugyanakkor alacsony a zsírtartalma és magas a rosttartalma – a cukorbetegbarát étrend tökéletes kiegészítője. Rezisztens keményítőt tartalmaz, amely lassítja az emésztés és a felszívódás sebességét, ami jobb vércukorszint-szabályozást eredményez. Emellett a csicseriborsó jó forrása az olyan vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a vas, a cink és a magnézium.

Tahini

A tahini egy krémes, tápanyagokban gazdag paszta, amelyet általában pörkölt, őrölt szezámmagból készítenek.

Amellett, hogy egészséges telítetlen zsírokat és fehérjét tartalmaz, a tahini gazdag bioaktív vegyületekben. Ezek számos előnnyel járnak, például semlegesítik a szabad gyököket (amelyek olyan instabil molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket, és hozzájárulhatnak az öregedéshez, a gyulladáshoz, a szívbetegségekhez és a cukorbetegséghez), csökkentik a gyulladást, mérséklik az LDL-koleszterinszintet, és más egészséges tápanyagokat, például az E-vitamint biológiailag jobban hozzáférhetővé teszik.

Ebben a receptben a tahini kiegyensúlyozza a padlizsán földszerűségét, valamint a petrezselyem és a citromlé frissességét, és krémes, diós mélységgel fűzi össze az ételt.

Elkészítési idő 40 perc

Hozzávalók 2 főre

  • 660 g padlizsán (kb. két közepes darab), hosszában félbevágva
  • 1/2 csésze (120 g) Zöldségleves
  • 320 g) Csicseriborsó, főzve
  • 1 teáskanál (2 g) Kömény, őrölve
  • 1 teáskanál (3 g) Fokhagymapor
  • 1 teáskanál (2 g) Hagymapor
  • 1 evőkanál (14 g) Tahini
  • kb. 1 dl citromlé
  • 15 g Petrezselyem, apróra vágva

Elkészítés

Melegítse elő a sütőt 220°C-ra, és béleljen ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezze a padlizsánt a tepsire a vágott felével felfelé, és kenje meg a zöldségleves felével. A csicseriborsót enyhén szárítsa meg papírtörlővel, és tegye egy közepes méretű tálba. Keverje össze a kömény-, fokhagyma- és vöröshagymapor felével. Tegye a csicseriborsót a tepsire a padlizsán mellé, süsse 15 percig.

Vegye ki a sütőből, óvatosan rázza meg a tepsit, és fordítsa meg a padlizsánt. Süsse további 15 percig.

A tahini öntet elkészítéséhez öntse a maradék zöldséglevest, a tahinit és a citromlevet egy befőttesüvegbe. Erőteljesen rázza össze, amíg az összes hozzávaló össze nem keveredik. Ha az öntet túl sűrű, hígítsa egy kevés vízzel.

Miután a padlizsán és a csicseriborsó megfőtt, tegye egy tányérra. Tegye rá a tahini öntetet és a petrezselymet. Jó étvágyat!

A maradék légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben, legfeljebb három napig tárolható.

Tápérték

  • Kalória: 381kcal
  • Szénhidrát: 64g
  • Fehérje: 17g
  • Zsír: 9,9g
  • Rost: 21,5g

Forrás: Mastering Diabetes

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük