Stabil vércukorszint csupán 3 élelmiszernek köszönhetően

Megosztás:

Egészen egyszerű lépésekkel is tehetünk azért, hogy a vércukrunk stabil maradjon.

A kutatók szerint a vércukorszint ingadozásai közvetlenül hatnak közérzetünkre. Ha ezeket elkerüljük, már apró életmódbeli változtatásokkal is többletenergiát, kiegyensúlyozott étvágyat és jobb egészségi állapotot érhetünk el.

A vércukorszint befolyásolja:

  • az éhségérzetet és a hirtelen rád törő falási rohamokat,
  • a koncentrációt és a mentális frissességet,
  • az alvás minőségét és a regenerációt,
  • a hormonháztartást és a bőr állapotát,
  • hosszú távon pedig a szív- és érrendszeri betegségek és az inzulinrezisztencia kialakulásának a kockázatát is.

Rendkívül fontos tehát, hogy vércukrunk a lehető legstabilabb legyen. A rendszeres mozgás, a tudatos étkezési időzítés mellett bizonyos ételek is óriási szerepet játszanak ebben. Laura Stunz holisztikus táplálkozási tanácsadó a német Elle felületén nemrég például három igazán könnyen kivitelezhető lehetőségre hívta fel a figyelmet, amelyeket ő maga is napi szinten fogyaszt.

1. Csíráztatott zabpehely

A csíráztatott zabpehely a hagyományos zabpehely továbbfejlesztett változata, amely különösen alkalmas arra, hogy vércukrunkat egyenletesen tartsa. A csíráztatás során aktiválódnak az enzimek, amelyek részben lebontják a zab keményítőjét, miközben megnövelik a magnézium, a cink és a B-vitaminok mennyiségét. Ezért a szervezet könnyebben emészti meg, és hosszabb ideig biztosít egyenletes energiaellátást.

Tipp: Csíráztatott zabpelyhet ma már sok bioboltban és online is beszerezhetsz. Használhatod reggeli overnight oats-hez, meleg zabkásához vagy smoothie-khoz. Laura Stunz szívesen fogyasztja például növényi tejjel, egy csipet fahéjjal, reszelt almával vagy banánnal, és egy kis sóval. Ha pedig kalandvágyó vagy, akár magad is csíráztathatod otthon a zabpelyhet.

2. Hüvelyesek

A hüvelyesek – mint a csicseriborsó, a fekete bab, a vörösbab, a lencse vagy a fehér bab – igazi táplálkozási multitalentumok, ha a vércukorszint-stabilizálásról van szó. Ezek az ételek komplex szénhidrátokat, rengeteg rostot és növényi fehérjét tartalmaznak, ami segít abban, hogy a glükóz csak lassan szabaduljon fel a véráramba.

Tudományos kutatások szerint a rendszeres hüvelyesfogyasztás jelentősen tompítja a vércukorszint megemelkedését étkezés után, ráadásul hosszú ideig eltelítenek, ami segít elkerülni, hogy hirtelen rád törjön a farkaséhség.

Tipp: Hüvelyeseket előre megfőzve, vagy kényelmesen üveges, konzerves formában is tarthatsz otthon (figyelj a hozzáadott só és cukor mennyiségére!). Ezekből gyorsan varázsolhatsz laktató egytálételeket, például csicseriborsó-curryt, fekete babos tacót, friss mediterrán babsalátát vagy zamatos főzeléket. Készíthetsz hummuszt vagy lencsekrémet is, ami tökéletes szendvicsfeltét vagy saláta topping.

A legjobb hatás érdekében kombináld őket zöldségekkel és egészséges zsírokkal (például avokádóval vagy olívaolajjal). Ha érzékeny vagy a hüvelyesekre, akkor kis mennyiségekkel kezdj, és jól fűszerezett, alaposan megfőzött verziókat fogyassz – így jobban emészthetők.

3. Almaecet

Az almaecet talán nem az első élelmiszer, ami eszünkbe jut, ha vércukor-stabilizálásról beszélünk, pedig igazán különleges opció. Az ecetsav, amit tartalmaz, tudományosan igazoltan segíti a vércukorszint szabályozását. Lassítja a gyomorürülést, így a szénhidrátok lebontása is fokozatosabb lesz, és elkerülhetővé teszi a vércukorszint hirtelen megugrásait. Már egy evőkanál almaecet elfogyasztása étkezés előtt mérhető különbséget hozhat.

Tipp: Laura Stunz általában 10-15 perccel szénhidrátdús étkezés előtt iszik egy pohár vizet egy evőkanál bio, természetes, anyás almaecettel, amely élő ecetsavbaktériumokat tartalmaz. Ha nem szereted az ecet ízét, keverheted salátaöntetbe is – például egy klasszikus mustáros vinaigrette-be, vagy olívaolajjal, mézzel és mustárral egy különleges dresszinghez lencsés vagy quinoás salátához.

Forrás: bien.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük