Stabil vércukorszint csupán 3 élelmiszernek köszönhetően

Egészen egyszerű lépésekkel is tehetünk azért, hogy a vércukrunk stabil maradjon.
A kutatók szerint a vércukorszint ingadozásai közvetlenül hatnak közérzetünkre. Ha ezeket elkerüljük, már apró életmódbeli változtatásokkal is többletenergiát, kiegyensúlyozott étvágyat és jobb egészségi állapotot érhetünk el.
A vércukorszint befolyásolja:
- az éhségérzetet és a hirtelen rád törő falási rohamokat,
- a koncentrációt és a mentális frissességet,
- az alvás minőségét és a regenerációt,
- a hormonháztartást és a bőr állapotát,
- hosszú távon pedig a szív- és érrendszeri betegségek és az inzulinrezisztencia kialakulásának a kockázatát is.
Rendkívül fontos tehát, hogy vércukrunk a lehető legstabilabb legyen. A rendszeres mozgás, a tudatos étkezési időzítés mellett bizonyos ételek is óriási szerepet játszanak ebben. Laura Stunz holisztikus táplálkozási tanácsadó a német Elle felületén nemrég például három igazán könnyen kivitelezhető lehetőségre hívta fel a figyelmet, amelyeket ő maga is napi szinten fogyaszt.
1. Csíráztatott zabpehely
A csíráztatott zabpehely a hagyományos zabpehely továbbfejlesztett változata, amely különösen alkalmas arra, hogy vércukrunkat egyenletesen tartsa. A csíráztatás során aktiválódnak az enzimek, amelyek részben lebontják a zab keményítőjét, miközben megnövelik a magnézium, a cink és a B-vitaminok mennyiségét. Ezért a szervezet könnyebben emészti meg, és hosszabb ideig biztosít egyenletes energiaellátást.
Tipp: Csíráztatott zabpelyhet ma már sok bioboltban és online is beszerezhetsz. Használhatod reggeli overnight oats-hez, meleg zabkásához vagy smoothie-khoz. Laura Stunz szívesen fogyasztja például növényi tejjel, egy csipet fahéjjal, reszelt almával vagy banánnal, és egy kis sóval. Ha pedig kalandvágyó vagy, akár magad is csíráztathatod otthon a zabpelyhet.
2. Hüvelyesek
A hüvelyesek – mint a csicseriborsó, a fekete bab, a vörösbab, a lencse vagy a fehér bab – igazi táplálkozási multitalentumok, ha a vércukorszint-stabilizálásról van szó. Ezek az ételek komplex szénhidrátokat, rengeteg rostot és növényi fehérjét tartalmaznak, ami segít abban, hogy a glükóz csak lassan szabaduljon fel a véráramba.
Tudományos kutatások szerint a rendszeres hüvelyesfogyasztás jelentősen tompítja a vércukorszint megemelkedését étkezés után, ráadásul hosszú ideig eltelítenek, ami segít elkerülni, hogy hirtelen rád törjön a farkaséhség.
Tipp: Hüvelyeseket előre megfőzve, vagy kényelmesen üveges, konzerves formában is tarthatsz otthon (figyelj a hozzáadott só és cukor mennyiségére!). Ezekből gyorsan varázsolhatsz laktató egytálételeket, például csicseriborsó-curryt, fekete babos tacót, friss mediterrán babsalátát vagy zamatos főzeléket. Készíthetsz hummuszt vagy lencsekrémet is, ami tökéletes szendvicsfeltét vagy saláta topping.
A legjobb hatás érdekében kombináld őket zöldségekkel és egészséges zsírokkal (például avokádóval vagy olívaolajjal). Ha érzékeny vagy a hüvelyesekre, akkor kis mennyiségekkel kezdj, és jól fűszerezett, alaposan megfőzött verziókat fogyassz – így jobban emészthetők.
3. Almaecet
Az almaecet talán nem az első élelmiszer, ami eszünkbe jut, ha vércukor-stabilizálásról beszélünk, pedig igazán különleges opció. Az ecetsav, amit tartalmaz, tudományosan igazoltan segíti a vércukorszint szabályozását. Lassítja a gyomorürülést, így a szénhidrátok lebontása is fokozatosabb lesz, és elkerülhetővé teszi a vércukorszint hirtelen megugrásait. Már egy evőkanál almaecet elfogyasztása étkezés előtt mérhető különbséget hozhat.
Tipp: Laura Stunz általában 10-15 perccel szénhidrátdús étkezés előtt iszik egy pohár vizet egy evőkanál bio, természetes, anyás almaecettel, amely élő ecetsavbaktériumokat tartalmaz. Ha nem szereted az ecet ízét, keverheted salátaöntetbe is – például egy klasszikus mustáros vinaigrette-be, vagy olívaolajjal, mézzel és mustárral egy különleges dresszinghez lencsés vagy quinoás salátához.
Forrás: bien.hu
- Az inzulin szerepe a szervezetünkben
- Ezt a 3 reggeli szokást azonnal hagyjuk el
- Súlyfelesleg hastájon: ezért nem szabad félvállról venni
- 3 tipp, amely harmadával csökkenti a cukorbetegség kockázatát
- Gyógynövénnyel megelőzhető a májbetegség, a rák és a cukorbetegség?
- Elsősegélynyújtás cukorbetegeknek
2025. szeptember 6.
A cukorbetegség szemészeti szövődményei
2025. szeptember 6.
A diabéteszes neuropátia emésztőrendszeri tünetei
2025. szeptember 5.
Paradicsomban vagy „purgatóriumban” sült tojás
2025. szeptember 5.
A kávé varázslatos hatása, amiről alig hallani
2025. szeptember 5.
A nyak vastagsága erről a két betegségről árulkodhat
2025. szeptember 4.