Százszor egészségesebb, mint a burgonya vagy a rizs

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A táplálkozási szakemberek egyre gyakrabban javasolják a burgonya és a fehér rizs helyettesítését egészségesebb alternatívákkal.

Az egyik ilyen termék a rostokban, fehérjében és értékes mikroelemekben gazdag hajdina – számol be a Sports.kz a Stavropol.media-ra hivatkozva.

Krumpli és rizs helyett: ez a köret százszor egészségesebb, véd a cukorbetegség és a demencia ellen” – áll a Stavropol.media weboldalon megjelent cikk címében.

Miért egészségesebb a hajdina, mint a hagyományos köretek?

A hajdina alacsony glikémiás indexű, amely segít stabilan tartani a vércukorszintet, és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A fehér rizzsel ellentétben, amely gyorsan glükózzá alakul, a hajdina lassan emésztődik, így hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít.

Egy másik fontos előny a rutin- és magnéziumtartalma. Az anyagok erősítik az ereket, és támogatják a szív- és érrendszer működését. A hajdinában található antioxidánsok pedig segítenek megvédeni az agyat az életkorral összefüggő változásoktól, csökkentve a demencia kialakulásának valószínűségét.

Hogyan kell helyesen főzni a hajdinát?

A maximális előny megőrzése érdekében jobb, ha nem főzzük túl a hajdinát. A gabonát elég leöblíteni, és 1:2 arányban vízzel felönteni, majd felforralni, csökkenteni a hőt és fedő alatt 10–15 percig főzni. Egy másik módszer, ha forró vízzel pároljuk. Ez lehetővé teszi több vitamin és mikroelem megőrzését.

Érdemes bevenni a hajdinát az étrendbe?

Határozottan igen. Segít megőrizni az erek, a szív és az agy egészségét, emellett javítja az emésztést, és elősegíti a súly normalizálását.

Forrás: MH

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük