Szénhidrát, ami segít fogyni?

Megosztás:

Ha diéta, akkor zéró szénhidrát? Ez sem feltétlenül igaz.

Létezik ugyanis a rezisztens keményítő, ami nem csupán a bélrendszerre fejt ki fantasztikus hatást, de még a súlyvesztést is támogathatja. A megoldás kulcsa pedig a megemésztésének módja. Ugyanis amíg a legtöbb szénhidrát megemésztődik a vékonybélben, addig a rezisztens keményítő nem, hanem átjut a vastagbélbe. Ott pedig táplálékul szolgál a vastagbél mikrobiomjában lévő jótékony baktériumok számára, azaz prebiotikus hatást fejt ki – idézi a Cleveland Clinic Beth Czerwony dietetikust.

A rezisztens keményítő 4 típusát különítjük el:

1-es: ez a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek és a magvak sejtfalában található. A szervezet azt lebontva jut rezisztens keményítőhöz.

 2-es: ilyen található például az éretlen banánban és a nyers burgonyában. Ezt a típust viszonylag ritkán fogyasztjuk: banánból érdemes zöldet választani!

 3-as: ha a keményítőtartalmú ételeket – például rizst, burgonyát, tésztát – megfőzzük, de visszahűtjük őket fogyasztás előtt, rezisztens keményítő képződik. Ez pedig kismértékben csökkenti a kész étel kalóriatartalmát is.

4-es: mesterségesen állítják elő, majd adalékanyagként használják, legfőképp ultrafeldolgozott élelmiszerekben.

A rezisztens keményítő típusai segíthetnek stabilizálni a vércukorszintet, mivel lassítják a glükóz felszívódását, jó hatást fejtenek ki az agyra, erősíthetik az immunrendszert, sőt fogyasztásuk még a szívbetegségek és a daganatos betegségek megelőzése szempontjából is előnyös.

A rezisztens keményítőt tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása fogyókúra szempontjából is hasznunkra válhat. Ha ugyanis ilyeneket eszünk – például teljes kiőrlésű gabonaféléket –, sokáig kitarthat jóllakottság-érzetünk, így kevesebbet fogunk enni. Emellett megemésztésük több energiát igényel, mint például az egyszerű cukroké, így valamennyivel több kalóriát éget el közben a szervezet.

A rezisztens keményítő szervezetre gyakorolt hatása nagyon hasonlít a rostéra, és a legtöbb ilyet tartalmazó élelmiszerben oldható vagy oldhatatlan rost is megtalálható.

Ahhoz, hogy több rezisztens keményítőt vihessünk be, fogyasszunk példéul zabpelyhet (lehetőleg ne főzve), hüvelyeseket (lencsét, babféléket, csicseriborsót), teljes kiőrlésű gabonaféléket (bulgurt, hajdinát, kölest, barna rizst, rozslisztből vagy teljes kiőrlésű búzalisztből készült pékárukat).

A gabonaköreteket főzés után hűtsük le, és úgy fogyasszuk, hiszen így képződik bennünk a jótékony keményítőfajta.
Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük